Här är nya S-laget

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

VU-ledamoten Sven-Erik Österberg kan återkomma i rollen som Socialdemokraternas gruppledare.
I så fall blir det han som tar partiledardebatterna i riksdagen.
– Det blir bra, Österberg kommer inte att försöka konkurrera ut Stefan Löfven, säger en S-källa.

Som Aftonbladet avslöjade på onsdagen har VU de senaste dagarna spelat med en rad positioner för att få partiledarpusslet att gå ihop. Stefan Löfven, IF Metalls ordförande, har hela tiden varit en av favoriterna att ta över efter Håkan Juholt. Både höger och vänster i partiet gillar honom och han anses stå utanför falangstriderna.

”Stark och tydlig”

Problemet är att han inte sitter i riksdagen. För att kompensera detta har VU, enligt uppgift till Aftonbladet, resonerat så att gruppledaren måste vara en mycket stark och tydlig ledargestalt. Detta eftersom gruppledaren får uppdraget att föra partiets talan i kammaren under partiledardebatterna i riksdagen.
Enligt uppgifter till Aftonbladet blir det Sven-Erik Österberg som tar över som gruppledare efter Carina Moberg. Han hade uppdraget till 2011 när Håkan Juholt tillträdde och var respekterad på posten. Som ex-minister är han också en av dem i riksdagsgruppen som har tyngst erfarenhet.
– Det är viktigt med en gruppledare som inte försöker konkurrera ut partiledaren som finns utanför riksdagen, det kommer Österberg aldrig att göra, säger en partikamrat.

Det finns dock också uppgifter som talar om att det inte alls blir Österberg utan i stället Mikael Damberg som tar över som gruppledare. Detta anses dock mer osannolikt eftersom han är så starkt förknippad med högerfalangen.

Har lett S genom krisen

Övriga topposter i partiet som också spelat stor roll när S-ledningen arbetat med en lösning på partiledarfrågan är rollen som partisekreterare och ekonomiskpolitisk talesperson. Carin Jämtin som är partisekreterare anses ha stärkt sin position när hon lett partiet genom krisen.
– Carin hade blivit partiledare om hon hade velat, så hon är fullständigt ohotad som partisekreterare. Hon kan bli vår första partisekreterare på länge som har ett eget mandat att ta större plats utåt och balansera partiledaren, säger en riksdagsledamot.

Waidelich lär bytas ut

Den fjärde riktigt tunga posten i partiledningen är den ekonomiskpolitiska talespersonsrollen. Tommy Waidelich som handplockades till uppdraget av Håkan Juholt anses alltför förknippad med den gångna ledningen och lär bytas ut.

Trolig efterträdare är ekonomen Leif Pagrotsky som också var en av de hetaste kandidaterna till partiledarjobbet. Men också Mikael Damberg, skolpolitisk talesperson, eller Tomas Eneroth, talesperson i socialförsäkringsfrågor, kan vara aktuella.
För att balansera andelen män och kvinnor på ledande positioner kan det bli fler förändringar i talespersonsrollerna. Två av dem som kan få flytta på sig är Lars Johansson, näringspolitisk talesperson, och Urban Ahlin, talesman i utrikesfrågor.
 

”Jag nominerar mamman till partisekreterare”

Röster i sociala medier om torsdagens twittertrend Stefan Löfven

”Cherchez la mamme”

Statsvetaren Katarina Barrling twittrar om Löfvens mamma.

”Jag nominerar Stefan Löfvens mamma till ny partisekreterare (S). Öppenhet ligger i tiden.”

Dagens Nyheters Viktor Barth-Kron twittrar om Löfvens mamma.

”Pressekreterarnas Centralorganisation rasar: Pensionerade mödrar slår ut vår branch!”

Svenska Dagbladets Johan Ingerö twittrar.

”Stefan Löfven kan arbetsmarknad och där behöver regeringen massor med motstånd!”

Gudrun Schyman på Twitter.

”En rolig sak med Stefan Löfven är att han tagit - och vunnit - en varumärkesfajt mot Metallica. Respect!”

Timbros Markus Uvell twittrar om Löfvens strid med bandet om namnet på IF Metalls riskkapitalbolag.

”Sossarna goes Metal med Stefan Löfven. Kampanjsång 2014 blir "Run To The Hills" eller "Bang Your Head (Metal Health)".”

Martin Gustafsson, Stockholm, på Twitter.

”Lågmäld kille. Man kan ju hoppas att han bara har kläder i garderoben.”

Läsaren Birgitta Larsson, Norrköping, på facebook.com/aftonbladet

”Ja varför inte. Lech Walesa var ju "bara" en facklig elektriker när han började med politik och det gick ju bra.”

Läsaren Lena Nyberg, Sundsvall, på facebook.com/aftonbladet

”Hoppas han får en ärlig chans - bara han inte ställer sig på opinionsbarrikaden och slår i huvudet på Reinfeldt att han minsann varit svetsare en gång i tiden. Då blir det en låg nivå.”

Läsaren Angelica Engman på facebook.com/aftonbladet

”Stefan Löfven means nothing to me #american”

Skådespelaren Steve Gutteberg sedan ”Stefan Löfven” trendat på Twitter.

”S-ledare. Jag tänker på hur bokstaven "s" på italienska är ett negerande eller pejorativt prefix. Sforzare, spiacere, sledare...”

Författaren Malte Persson twittar.

”James Belushi = Stefan Löfven?”

Författaren Sören Olsson twittrar om Stefan Löfven.

Publicerad: