”Jag förstår att folk är upprörda”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Anna Kinberg Batra (M) om bolåneräntorna

Över 30 000 läsare skrivit på Aftonbladets ränteuppror.

De kräver att bankerna sänker bolåneräntorna nu.

– Jag förstår att folk är upprörda. Nu borde det vara kundernas tur att få del av räntesänkningen. Bankerna har kostnader, men det har barnfamiljer också, säger Anna Kinberg Batra, moderat ordförande i riksdagens finansutskott.

Anna Kinberg Batra (M).

Idag överlämnar Aftonbladet protestlistorna till våra fyra storbanker Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB.

Responsen från läsarna har varit enorm och på mindre än ett dygn har över 30 000 personer skrivit på ränteupproret på aftonbladet.se.

Gör miljardvinster

Anna Kinberg Batra (M) förstår läsarnas upprördhet och tycker att Riksbankens sänkning av räntan borde få bankerna att sänka sina bolåneräntor.

– Det är bra att bankerna har bra buffert och det har de ju redan. De gör miljardvinster och då borde det finns utrymme att låta kunderna få ta del av ett lägre ränteläge.

Hur stora är bankernas marginaler?

– Om man tittar på de senaste tre åren kan man se att även om bankernas kostnader har ökat så har deras egna marginaler också gjort det. Bankerna har helt enkelt passat på att ta extra betalt av kunderna, även om man tar hänsyn till att det finns ökade kostnader för upplåning.

"Ekonomins ryggrad"

Anna Kinberg Batra anser att det är bra att man i Sverige ställer höga krav på bankerna.

–De är ryggraden för att ekonomin fungerar. Det är bra att de har bra kapitaltäckning. Men de har redan det och när de gör miljardvinster borde det finnas utrymme för att kunderna tar del av räntesänkningen.

Anna Kinberg Batra tror inte att bankerna bedriver kartellverksamhet.

– Nej det kan jag inte ställa upp på. Men vi behöver bättre konkurrens om bolån.

"Byt bank"

Hon uppmanar kunderna att ställa krav på sin bank, eller byta bank om man inte är nöjd.

Vad kan ni politiker göra för att sätta press på bankerna?

– Vi har ju brett stöd i Sveriges riksdag för höga krav på kapitaltäckning hos bankerna, som de redan når och det är bra. Sedan har vi en stark Finansinspektion som fått mer resurser i årets budget.

Anna Kinberg anser att det först och främst är Finansinspektionen som ska se till att bankerna sköter sig och se till att bolånemarginalerna inte är för stora.

– Det ska inte vara barnfamiljerna som betalar för bankerna. De som behöver mer marginaler är barnfamiljer med stora lån än bankerna som gör miljardvinster.

Publicerad: