Ett tjusigt kråkslott utan innehåll

avJan-Olov Andersson

Så många får Crimson Peak

Foto: universal pictures
SEGA TRANSPORTSTRÄCKOR ”Crimson Peak” har ett spännande slut men det räcker inte.

skräck Det är ett imponerande kråkslott de har skapat, regissören Guillermo del Toro och Tom Sanders, ­filmens production designer.

Synd bara att de glömde att hitta på något vettigt som utspelas där.

Det är sent 1800-tal. En rik amerikansk arvtagerska (Mia Wasikowska) gifter sig och följer med sin brittiska baronet (Tom Hiddleston) hem till det ödsliga kråkslottet i England där han bor med sin syster (en groteskt överspelande Jessica Chastain). Det knakar i dörrar, amerikanskan ser spöken runt vart och vartannat hörn och blott den som aldrig sett en skräckfilm, kan undgå att fatta att det är ­något skumt med syskonens relation.

Guillermo del Toro, en gång genrens wonder boy efter ”Hellboy”-­filmerna och ”Pans labyrint”, hamnade sedan i Peter Jacksons klor. Han skulle regissera första Hobbit-filmen, som efter flera års förberedelser och fördröjningar, ändå till sist gjordes av Jackson själv.

Det är som att alla tankar på hobbitar­, älvor, dvärgar och allt vad det är, har fått det att slå slint i huvudet på del Toro, för sedan dess har han inte gjort något vettigt.

Här blir det ändå rätt spännande mot slutet, fast efter en på tok för seg transportsträcka dit.

ARTIKELN HANDLAR OM