Stor förödelse i tyfonens spår

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Filippinerna. Minst 16 människor har omkommit till följd av att tyfonen Koppu härjat i Filippinerna. Ovädret som drog in över landet i helgen har nu avtagit, men lämnat stor förödelse efter sig.

Tiotusentals människor har evakuerats från sina hem efter tyfonen Koppus framfart över norra Filippinerna. Kraftiga skyfall och översvämningar har drabbat huvudön Luzon och många vägar och hus har totalförstörts. Minst 16 personer rapporteras ha omkommit och myndigheterna fruktar att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

Räddningsarbetare har inte lyckats ta sig fram till flera mindre städer och byar i området, som isolerats av stora vattenmassor, fallna träd och bråte som blockerar vägarna.

– Det är många områden som vi inte kunnat nå. Omkring 60 till 70 procent av städerna är översvämmade, några med så mycket som tre meter vatten, säger Henry Velarde, vice borgmästare i staden Jaen och fortsätter:

– Det finns omkring 20 000 invånare i de isolerade områdena som behöver mat och vatten.

Tyfonen har avtagit i styrka och har nedgraderats från kategori 4 till 1, och väntas snart räknas som en tropisk storm. Skolor håller stängt i Manilla under måndagen även om huvudstaden inte tillhör de värst drabbade områdena.

TT-Reuters

Publicerad: