Ska utvisas: ”De kommer att döda mig”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Förre Dalkurd-spelaren Patrick Mulyanti, 20, är öppet homosexuell.

Nu ska han utvisas till Uganda där han själv är efterlyst för sin läggning och där en tidigare pojkvän mördats.

– De kommer att döda mig, säger han.

Patrick Mulyanti kom till Sverige som 16-åring när hans lag spelade i Gothia Cup. Han hoppade av och sökte asyl i Sverige samtidigt som han fortsatte sin fotbollskarriär där han via spel i Hofors spelade till sig ett kontrakt med Dalkurd, då ett superettanlag.

Men under hela tiden i Sverige har Mulyanti fått nej till asyl av Migrationsverket. De tror inte på hans historia, att han på grund av sin sexuella läggning är hotad till livet om han återvänder till hemlandet. Och nu har utvisningsbeslutet slagits fast i sista instans, något som QX var först att rapportera om. Migrationsverket anser att hans skyddsbehov är för vaga, skriver tidningen.

– Det är som en mardröm. Jag är så stressad över det här, jag mår inte bra, säger Mulyanti, som nu spelar fotboll i division tre-klubben Bullermyren IK i Borlänge, till Sportbladet.

– Migrationsverket säger att jag inte har några problem om jag återvänder, de tycker inte jag har skäl att stanna här. Jag förklarade allt som hänt, men de lyssnar inte.

”Kommer döda mig, precis som min pojkvän”

Att vara öppet homosexuell i Uganda ses som ett brott och i en stor ugandisk dagstidning har Mulyanti till och med efterlysts med namn och bild för sin sexuella läggning. Den förre Dalkurdspelaren berättar att hans tidigare pojkvän hemma i Uganda mördats.

– De kommer att döda mig också på samma sätt som de dödade min pojkvän. Polisen jagar mig och även vanligt folk. Folk ser på homosexualitet som något ont, så fort de får tag på mig kommer de döda mig, säger han.

Vad tänker du göra nu, har du någon plan?

– Nej jag vet inte, jag har ingen plan. Jag vill stanna här, leva som en fri människa. Jag är född så här och jag har inte gjort något fel. Jag vill bara leva som en normal människa, säger Patrick Mulyanti.

Ladda ner Sportbladets app – följ ditt lag 00:26

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM