Hammarby ville ha straff på övertid

avAndreas Käck, Frida Fagerlund

Derbyt mellan AIK och Hammarby blev händelserikt med flera omdiskuterade situationer.

Efter 0–1-förlusten rasar Jiloan Hamad mot Stefan Johannessons domarinsats.

– Jag tror han njuter av att blåsa straff mot oss, säger Bajen-spelaren.

– Jag förstår inte var han får det ifrån, säger Johannesson till Fotbollskanalen.

Det fullsatta derbyt på Friends arena mellan AIK och Hammarby blev intensivt.

Den första halvleken slutade mållöst. Då hade bortalagets Simon Sandberg prickat stolpen och AIK-kaptenen Henok Goitom tilldelats en straff efter en duell med Neto Borges.

En tveksam straff, om man ska tro Bajen-lägret.

– Det är inte straff, säger Borges själv som var framme för att psyka Goitom som själv skulle förvalta läget. 

Om det var ord på portugisiska som fick straffläggaren ur balans är oklart men i stället för att ge AIK ledningen så smet bollen en bit utanför målet. 

Goitom fick däremot sista ordet när han dundrade in 1–0 med kvarten kvar av ordinarie tid. Därefter väntade dramatiska slutminuter när Hammarby tryckte på för ett kvitteringsmål.

Foto: CMORE
AIK-Hammarby på Friends arena

”Är jävligt snabb på att blåsa”

På tilläggstid såg bortalaget ut att få sin stora chans. Anfallaren Nikola Djurdjic nådde högst inne i straffområdet och nickade bollen rakt på försvararen Per Karlssons arm. 

Men domaren Stefan Johannesson friade – och AIK gick segrande ur derbyt.

Nikola Djurdjic menar att han inte längre räknar med att få straffar med sig. 

– Jag har slutat hoppas på att vi ska få straffar, speciellt i derbyn. Vi ska tydligen bara få straffar emot oss… Vi har fått tre straffar emot oss på fyra derbyn och ingen med oss. Men jag vill inte kommentera domarens insats, säger Djurdjic.

En som går desto hårdare åt just Johannessons insats under söndagen är Jiloan Hamad:

– Den är solklar, tar ju på hans hand, han har den utsträckt. Nej, den är solkar. Det är inget att snacka om. Domaren sa att han inte såg men jag vet inte, det är lätt att bara säga så också. Det ska vara straff, det är dåligt av domarna. Han (Johannesson) är jävligt snabb att blåsa mot oss. Jag vet inte, det känns som att han har något … han gillar att dela ut straffar mot oss. Jag tror han njuter av det.

Varför tror du det?

– Det hände ju förra matchen också, de fick en straff som var jävligt tveksam. Nu är det en 50/50-duell med Neto. Det känns som att han hugger direkt, så fort han får en chans vill han blåsa straff.

”Kan inte bemöta”

Är det just Johannesson?

– Ja, det känns som det. Vi ska ju ha en straff på slutet, men han chillade liksom. Han glömde bort att blåsa, säger Jiloan Hamad.

Stefan Johannesson bemötte kritiken efter matchen för Fotbollskanalen.

– Det kan jag inte bemöta över huvud taget. Det är klart att det inte är så. Nej, jag har inget att svara på det. 

Vad känner du kring att han säger så?

– Det är ju jättetråkigt. Jag förstår inte var han får det ifrån, hur jag kan njuta av det. Nej, det är väl ungefär det.

Straffsituationen i sig vill han inte kommentera.

– Jag har inte sett den, så jag kan inte kommentera den. Jag måste åka hem och se på den. Jag har inte sett den alls. Tyvärr.

Karlsson: ”Blev lite skraj”

Per Karlsson, som var inblandad i straffsituationen, erkänner att bollen tog på armen. Däremot menar försvararen att det är en ren bedömningsfråga om det ska vara straff eller ej.

– Han (Djurdjic) nickar den på mig, jag hinner inte reagera och den tar på armen. Det är en bedömningsfråga, jag är inte i position att säga om han ska blåsa eller inte. Utifrån min sida så är jag för nära bollen för att hinna reagera, säger Karlsson.

Du snackade med Djurdjic efteråt?

– Han frågade om den tog på armen, och jag svarade att den tog på armen. 

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM