Moderaterna efter undersökningen: Stefan Löfven måste avgå

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Vallokalsundersökningen visar att Stefan Löfven måste avgå.

Det säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

– Om det är oklart om en regering har stöd i en nyvald riksdag så ska statsministern och regeringen avgå, säger han till SVT.

Alliansen blir större än de rödgröna i SVT:s vallokalundersökning - men det skiljer bara 0,2 procentenheter mellan blocken.

Moderaternas partisekretare Gunnar Strömmer anser att resultatet innebär att Stefan Löfven måste avgå:

– En sak kan man säga redan nu, Stefan Löfven måste avgå. Skälet till det är mycket enkelt. Vår grundlag säger, redan om det är oklart om en regering har stöd i en nyvald riksdag så ska statsministern och regeringen avgå. Den oklarheten är alldeles påtaglig om vi ser på det här resultatet, säger han till SVT.

Moderaterna blir med 17,8 procent det tredje största partiet. Sverigedemokraterna får 19,2 procent. Socialdemokraterna får 26,2 procent.

– Kvällen är lång. Alliansen som helhet har gjort en väldigt bra valrörelse och överträffar mångas förväntningar, säger Gunnar Strömmer om Moderaternas siffror.

S slår tillbaka: Klart att M tycker så

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad delar inte Gunnar Strömmers analys.

– Det är klart att Moderaterna tycker att Stefan Löfven ska avgå. Men det kan också bli så att Alliansen blir det minsta blocket, vi får avvakta valresultatet och se vad som händer, säger hon till Aftonbladet.

Rådström Baastad hade hoppats på en högre siffra för Socialdemokraterna.

– Ingen av de traditionella blocken ser ut att få egen majoritet. Då kommer det behövas samarbete, om man inte vill göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Gunnar Strömmer.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Gunnar Strömmer.
Publicerad:

LÄS VIDARE