Nya uppgifter om kemvapenattacker i Syrien

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En man i ruinerna efter en misstänkt kemvapenattack utanför Damaskus i april i år. Arkivbild.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
En man i ruinerna efter en misstänkt kemvapenattack utanför Damaskus i april i år. Arkivbild.

NYHETER

Den syriska regimen anklagas på nytt för att ha använt kemiska vapen i det pågående inbördeskriget. Enligt FN-utredare användes klorgas både i Idlibprovinsen och i en rebellkontrollerad förort till huvudstaden Damaskus tidigare i år.

"För att återta östra Ghouta i april genomförde regeringsstyrkor flera urskillningslösa attacker i tätbefolkade civila områden. I det ingick användandet av kemiska vapen", skriver FN-utredarna i en ny rapport.

Kvinnor och barn skadades i attackerna, som uppges ha ägt rum i Ghouta utanför Damaskus den 22 januari och 1 februari i år. Attacken i Idlib genomfördes enligt rapporten den 4 februari.

Med de tre attackerna stiger antalet kemvapenattacker som FN-rapporterat om i Syrien sedan 2013 till totalt 39. Av dessa har 33 kopplats till presidenten Bashar al-Assads regim, som förnekar användandet av kemiska vapen.

Samtidigt säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel att Tyskland inte kan titta bort om kemiska vapen används i Syrien. Hon utesluter inte att Tyskland går in militärt i kriget i landet.

– Det kan inte vara Tysklands inställning att helt enkelt säga nej oavsett vad som händer i världen, sade hon till den tyska förbundsdagens underhus.

De nya uppgifterna om kemvapen kommer samtidigt som den syriska regimen gör sig redo för en militär offensiv i Idlib, som är det sista stora oppositionsfästet i Syrien. Bashar al-Assad har lovat att återta provinsen och i förra veckan inleddes syriska och ryska flyganfall mot Idlib.

Publicerad:

LÄS VIDARE