Casey Afflecks feministiska drama

avJens Peterson

Casey Affleck fostrar ung dotter i ”Light of my life”.

BERLIN. Casey Affleck blev anklagad för sexuella trakasserier. I samband med att han vann Oscar och #metoo uppmärksammades det igen.

Nu har han gjort en feministisk film om en far och dotter på flykt efter apokalypsen.

- Filmen var skriven och inspelad innan allt det hände, säger Casey Affleck. Jag ville berätta om förhållande mellan en förälder och hans barn.

Han har skrivit och regisserat ”Light of my life”. Han spelar också huvudrollen, en man som gör allt för att skydda sin dotter i en framtid. Pesten har härjat och nästan alla kvinnor har dött.

Afflecks rollfigur säger till alla de möter att barnet är en pojke. Det finns onda människor och faror som hotar.

I tillbakablickar får man se flickans mamma, spelad av Elisabeth Moss. ”Light of my lfe” visar hur den 11-åriga flickan blir allt mer självständig.

- Filmen börjar med att fadern berättar en saga, säger Casey Affleck. I slutet är det hon som berättar sin version. Hon blir starkare.

Manuset började med att han själv berättade sagor för sina två söner.

- Jag skrev ner scener, men när jag sa till mina pojkar vad jag jobbade på ville de inte att det skulle handla om en pappa och två söner. Så då blev det en flicka. Jag formade rollen efter mina två brorsdöttrar.

Som är Ben Afflecks döttrar med Jennifer Garner. I en scen i filmen försöker Casey Afflecks rollfigur förklara för sin dotter hur barn blir till och hur kvinnors kroppar förändras under puberteten.

- Det blir andra samtal med döttrar, säger Casey Affleck. Jag har uppfostrat mina pojkar som en ensamförälder i ett par år och det är en stor omställning.

Skulle du kalla ”Light of my life” feministisk?

- Jag är ingen expert på vad som är feministisk film, men den bygger på värderingar och ideer jag haft länge. Filmen är inget svar på någonting, utan tankar som ligger nära mitt hjärta.
Han säger att #metoo har inneburit förändringar i filmbranschen.

- Många män har förstått vilken roll de spelar i samhället och börjat tänka på hur de beter sig. Även de som tror att de är good guys.

Det görs många filmer nu som handlar om apokalypsen, om katastrofer som drabbar jorden och mänskligheten.

- I början hade min film mer science fiction och mer skräck, säger Casey Affleck. Jag älskade filmer som ”Mad Max” och ”Road warrior” när jag var liten.

ARTIKELN HANDLAR OM