"Manhunt 2" blev censurerat

avPeter Ottsjö

SPELA

Nu får spelet släppas i USA

Utvecklarna Rockstar och förläggaren Take-Two tvingades censurera innehållet i "Manhunt 2". Först då blev det godkänt i USA. Notera att den här bilden är från den oklippta versionen – det är oklart om den förekommer i den censurerade upplagan av "Manhunt 2".

Våldet har tonats ner.

Nu får "Manhunt 2" lanseras i USA – och når förmodligen Sverige.

De dubbla dråpslagen knockade förläggaren Take-Two i juni. Först blev kontroversiella spelet "Manhunt 2" förbjudet av censuren i Storbritannien. Därefter stoppades det i USA. Take-Two tvingades tänka om.

Nu har amerikanska Entertainment Software Rating Board (ESRB), som åldersmärker alla spel, tagit del av en ny, mildare, version av "Manhunt 2".

Och låter den passera.

Men återförsäljare får bara sälja spelet till personer över 17 år.

Leland Yee, senator i Kalifornien, kräver att ESRB offentliggör varför de plötsligt godkänt "Manhunt 2". Han får stöd av organisationen Campaign for a Commercial-Free Childhood.

Men ESRB:s president Patricia Vance slår tillbaka.

– Förläggare skickar material till oss och det materialet är konfidentiellt, säger hon i ett uttalande, enligt Gamespot.

Hon fortsätter:

– Men förändringarna som skett i spelet inklusive [grafiska] skildringar, och i det sammanhang skildringarna äger rum, var tillräckliga.

"Manhunt 2" ska nu släppas i USA den 31 oktober.

Det bör också innebära att spelet når Sverige – med 18-årsgräns – kort därpå.

I Storbritannien är det fortfarande förbjudet.