Så bra är de nya rynkpillren

avPetra Weiss

NÖJE

”Du reparerar rynkorna inifrån”

Slät och fin hud, helt fri från ålderstecken, och allt i ett litet piller. Nutriceuticals heter hudvårdens nya trend. Men håller de vad de lovar?

Foto: Jupiter Images
Slät och fin hy – tack vare ett piller? Nutriceuticals är hudvårdens nya trend.

I USA är det hetaste just nu nutriceuticals, ett begrepp som används för att beskriva ät- och drickbara skönhetsprodukter som ska förbättra huden, håret och naglarna.

Även i Sverige har vi hakat på trenden och då särskilt med ”hudpiller”.

Både billigt och dyrt

I dag finns mängder av olika preparat och i varierande prisklass.

–?Krämer skyddar från utsidan men genom näringstillskott reparerar du rynkorna inifrån och tillskott av nutriceuticals ger din hud maximalt med skydd, menar doktor Howard Murad, en av USA:s främsta dermatologer.

Han satsar på sina egna nutriceuticals och cosmeceuticals, som är produkter som befinner sig mellan recept­belagd medicinsk och vanlig kosmetisk hudvård.

Men inget kosttillskott kan ersätta en bra diet. Därför rekommenderar Murad färgstark mat, rik på antioxidanter. Och helst ska den ätas rå, för att inte missa några viktiga näringsämnen.

Men svenske läkaren och nutritionisten Carl-Marcus Lokrantz är skeptisk till hudpillren.

–?Det finns inte tillräcklig vetenskaplig dokumentation att anti­oxi­danter, aminosyror, glukosamin eller metabolit av DHEA ger fastare hud. Detsamma gäller generellt för mineraler, vitaminer och fettsyror, säger han.

– Med den livsstil och diet vi har i västvärlden så är brist på dessa substanser ovanligt. Möjligtvis så bör vi öka vårt intag av essentiella fettsyror och där kan kosttillskott vara av värde om man inte får i sig tillräckligt via sin vanliga mat.

Rökning och sol värst

–?Köp inte dessa produkter. Lägg i stället mer pengar på bra mat och träning. Rökning och för mycket sol är hudens värsta fiender. En fet kräm är bra för huden och då räcker det med en utan en massa andra substanser i, råder Carl-Marcus Lokrantz.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode