”Jobbigt vara ensam på nyår”

avMonica Karlstein

Singeltjejer ser nyårsafton som årets jobbigaste firande

Nyårsafton. Jobbigaste firandet på hela året – om man är ensam.

I alla fall för singeltjejerna, enligt en färsk undersökning från dejtingsajten Match.com.

– Nyår är alldeles för överskattat och laddat. Har du ingen att kyssa vid tolvslaget blir det lätt lite jobbigt, säger Marie Hagberg, dejtingcoach.

Foto: Colourbox

Bland alla par på partyt blir det påtagligt att du är singel – i år igen. Vid tolvslaget har du ingen att pussas med. Du står ensam med frostat glas i handen och spanar huttrande efter raketer i mörkret.

Känner du igen dig?

Situationen är obekvämt bekant för många singlar. Vanligast är missnöjet med nyårsafton bland singelkvinnor. 22 procent tycker att det är årets allra jobbigaste firande att vara ensam under, att jämföra med 15 procent av singelmännen, som ser julen som det jobbigaste firandet.

Dra ner förväntningarna

Dejtingcoachen Marie Hagberg menar att det handlar om att dra ner de uppskruvade förväntningarna på att kvällen måste vara perfekt.

– Var glad att du är singel, singlar har ofta roligare.

Hon har själv firat ett par nyårsaftnar som singel. På den ena tog hon med en dejt för att inte känna sig ensam.

– Du ansvarar själv för att du får en rolig kväll. Att ta med någon är ett jättebra sätt att se till att du får kul. Du kan också i förväg be värdparet att tänka lite extra på att blanda upp sina gäster så att det inte bara är par som kommer, och att placera singlar tillsammans under middagen.

”Gå med öppet sinne”

Den vanligaste anledningen till att singelkvinnor ogillar nyårsafton så starkt är för att de blir påminda om att ytterligare ett år har gått utan att de träffat kärleken.

– Gå på festen med öppet sinne. Du vet aldrig vem som känner vem som kommer dit och vad som helst kan hända när du minst anar.

Kanske är det just på årets nyårsafton som du träffar den rätte eller i alla fall inleder en spännande flirt.

– Intala dig själv att alla vill ha dig – då kommer du att utstråla självsäkerhet och uppfattas som positiv och trevlig, säger Marie Hagberg.

Och kanske finns det redan någon där ute som har starka känslor för just dig.

17 procent av svenska singelmän har nämligen som nyårslöfte att under det kommande året erkänna sina känslor för någon de tycker om. Kanske är det du...

Fotnot: Undersökningen genomfördes under december bland cirka 1800 registrerade medlemmar på dejtingsajten Match.com.

1 av 3 | Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Frida Fredlund.

Varför är nyårsafton så jobbig för singeltjejer, tror du?

Frida Fredlund, 26, tandläkare, Lund.

– Det kan väl kanske vara tråkigt att inte ha någon att pussa vid tolvslaget. Nyårsafton är ju så överskattad men det blir ju mindre uppsjåsat ju äldre man blir.

Karolina Johansson, 27, inköpare, Stockholm.

– Det blir väl lätt jobbigt om man kommer till en nyårsmiddag och det bara är massor av par där. Då känner man sig nog ensam vid tolvslaget. Men nyårsafton är så överskattad, jag tycker inte alls att det är jobbigt med nyår.

Kristin Johansson, 26, inköpare, Stockholm.

– Jag förstår inte alls varför en del tycker så. Alla hjärtans dag borde väl i så fall vara jobbigare om man känner sig ensam. Jag tycker inte alls att nyårsafton är jobbig.

Christina Linkvist, 23, arbetssökande, Stockholm.

– Nyårspussen! Då kan det vara lite pinsamt att stå själv om det bara är par på festen. Ofta har man ju så höga förväntningar på kvällen och känner man sig ensam som singel blir det kanske inte som man tänkt sig.