Tonårsflickan visste att pappa kunde döda mamma

Av: Kerstin Weigl

Publicerad:
Uppdaterad:

På sval juristsvenska återger Malmö tingsrätt en tonårings oerhörda berättelse. Hon är 16 år, har vuxit upp förvissad om att hon måste skydda mamma. Att pappa är kapabel att döda.
Och det hände.

Igår dömdes den 60-årige pappan till 14 års fängelse för mordet i en lägenhet på Friisgatan 30 juli 2012. Under rättegången har hans dotter "... lämnat sin berättelse på ett uppriktigt och eftertänksamt sätt", skriver tingsrätten i en dom genomlyst av respekt för tonårsflickan.
Flickan och mamma står varandra nära. Rädslan finns alltid där. De måste alltid be pappa om lov när de vill göra något.
Hon är sex eller sju, tror hon, när pappa börjar slå även henne.
Han slår när hon inte vill diska, när hon suttit för länge vid datorn, när hon säger emot. Då säger han: "Nästa gång ska jag ta kniven och skära halsen av er:" Han förklarar: "En dotter ska vara rädd för sin pappa."

Hon vill aldrig sova hos kompisar, känner att hon måste vaka över mamma.
Hon säger till sin mamma att hon tror att de ska dö. "Man kan inte tänka så", svarar hennes mamma.
Han spelar om pengar på datorn hemma, röker samtidigt, och när de vill vädra blir han rasande. När han förlorar pengar får de skulden.
Flickans mamma lovar flera gånger att de ska flytta, hon ska lämna honom, men hon är orolig. Hur ska mannen klara sig? Blir han hemlös?

Så tycks det ändå ske, försiktigt planerar de en flykt, mamma köper lägenhet i februari 2012 och flyttar i smyg sakerna, en väska i taget.
Efter skolavslutningen i juni ska de i väg. Flickan ska börja i gymnasiet, han ska inte få veta vilken.

Lugnt och stilla ska skilsmässan ordnas, med tiden ska han lugna ner sig. Hoppas de.
Mamman skickar vädjande mejl. ”Jag vill inte dig illa men jag måste göra så här.”, skriver hon 25 juli 2012.
Den 29 juli träffas de sista gången som familj, de går på restaurang. Pappa frågar mamma om hon verkligen vill skiljas och hon svarar ja.

Pappa är lugn och bestämd, minns flickan. Det gör henne mycket illa till mods. Så brukar han aldrig uppträda.

Dagen därpå går mamma hem till pappa i gamla lägenheten, de ska titta på en ny bostad till honom. Där slår pappa med en stekpanna, och utdelar elva hugg med kniv och skruvmejsel, varav fem mot halsen.

Många vet hur flickan och hennes mamma levde. Det finns kamrater, en moster, en morbror, flera kontakter med kvinnojouren. Ändå kunde mordet inte undvikas. Jag är upprörd över det, vill vara upprörd.
Minst 179 barn har under 2000-talet förlorat sin mamma i ett mord, för många av dem en mardröm som besannats. Ett antal barn lever så, i detta ögonblick, i förvissning att mamma ska dö.

Pappan har diagnosen personlighetsstörning med narcissistiska och antisociala drag, men kan inte anses lida av en allvarlig psykisk störning, Han döms till utvisning, fast han bott 40 år i Sverige.

Inget av hans två barn vill någonsin mer träffa honom.  

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN