Björklund är ett troll

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET 85705

Jan Björklunds stora olycka här i livet är att han tvingats vara minister. Tänk att ha en sådan naturlig läggning för oppositionsrollen och så har han fått ägna åtta år av sitt liv åt att vara minister, ta ansvar, bete sig vuxet, sådana saker.

Retar ombudsmän

Nu är han i alla fall i opposition och firar förstås stora triumfer. Han drar rövare i tv, han KU-anmäler ministrar på ren känsla och han twittrar ilsket om allt Jonas Sjöstedt hittar på. Och i veckan intervjuas han stort i tidningen Arbetet och firar av ännu en salva.

Arbetsgivare ska få avskeda folk hur de vill! Politiker ska få bestämma över hur mycket svenskar ska tjäna! Ingångslönerna ska sänkas och ett helt nya låglönejobb ska skapas! Strejker ska bara vara tillåtna om de står i ”rimlig proportion” till vad man vill uppnå! Och det ska bli mycket svårare att sympatistrejka, särskilt för ”militanta” LO-förbund.

Man får nästan för sig att det huvudsakliga syftet med Björklunds intervju är att reta upp och förarga Arbetets kärnläsare som väl mest består av LO-arbetare och fackliga ombudsmän. En trollning brukar man kalla det där.
För inte kan han vara helt seriös?

Björklund säger alltså att det finns ett antal fackförbund som allt för ofta varslar om konflikt. Det som slår den som tittar i statistiken är att det snarare är en arbetsgivarorganisation som står ut. Under 2017 slutade 15 förhandlingar i hot om konfliktåtgärder. Av dessa är var arbetsgivarorganisationen Almega inblandade i elva.
Det berodde på att Almega motsatte sig den låglöne- och kvinnosatsning som andra branscher fick. Alltså tvingade man fram varsel, gång på gång.

Fler lågavlönade jobb

Några strejker blev det aldrig, när statens medlare lagt fram ett bud har Almega ändå accepterat. Men de spelar sannolikt ett längre spel - att underminera den svenska lönebildningsmodell där anställda i servicebranscher kan få lika stor lönelyft som de industrianställda.
Det här vet nog Jan Björklund. Almega leds nämligen av Anna-Karin Hatt och hon var IT- och energiminister i samma regering där Björklund var skolminister. Och han vill ju - precis som Hatt - se fler enkla, och lågavlönade, jobb.

Det kanske inte är en trollning ändå. Utan bara landets främste oppositionspolitiker som berättar vad som kommer hända om han får vara med och bestämma efter valet.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Almega