Här firar poliserna Eliassons avgång – med tårta

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Dan Eliasson avgår som rikspolischef. Nu firar flera poliser med tårta och lägger upp bilder på festligheterna i en stängd Facebookgrupp.
– Han har inget förtroende, säger en polis som vill vara anonym.

Under onsdagen tillkännagavs rikspolischef Dan Eliassons avgång, något som nu firas bland poliser runt om i Sverige.

I den hemliga Facebookgruppen UMF Sverige (”Underbetald, missnöjd, förbannad”) för poliser och polisstudenter har flera delat bilder på tårtor, enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt en källa ska vissa tårtor ha dekorerats med hälsningar som ”Tack för den här tiden, Dan” och ”Hej då, Dan!”.

Ett flertal poliser som Aftonbladet pratat med anser att missnöjet med Eliasson har varit mycket stort inom hela poliskåren.

– Han har inget förtroende hos oss på golvet. Därför är det många som firar att han slutar, säger en polis som vill vara anonym, till Aftonbladet.

”Glad att han slutar”

Dan Eliasson tillträdde som rikspolischef den 1 januari i 2015, precis inför den stora omorganisationen av polisen. Grundtanken var att polisen skulle komma närmare medborgarna, men omorganisationen gick inte så smidigt som man hade önskat. Missnöjet med Eliasson växte sig allt starkare och man har bland annat talat om en kris inom polisen.

– Jag är glad att han slutar, säger polismannen.

Nya jobbet får stark kritik

Dan Eliasson gör sin sista dag på polisen den 15 februari och kommer därefter att bli generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, något som fått stark kritik från Alliansföreträdare som uttrycker sitt missnöje på Twitter.

”Välkommet att Eliasson lämnar polisen. Ovälkommet att han tar över MSB som också är viktig myndighet”, skriver Ebba Busch Thor.

Sverigedemokraterna är också missnöjda:

–Det är givetvis väldigt positivt för polisen att Dan Eliasson slutar som Rikspolischef. Däremot är det mycket märkligt att han samtidigt tilldelas ett nytt jobb som myndighetschef för MSB. Regeringen låter honom alltså fortsätta sin katastrofala vandring genom Myndighetssverige, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Publicerad:

LÄS VIDARE