Aftonbladet-profilen Linnéa Claeson om hoten: ”Har blivit mer fysiska”

avGustaf Tronarp

Aktivisten och Aftonbladet-kolumnisten Linnéa Claeson väntade på sin vän utanför Ica. Då kom en man som bar en nazistisk symbol fram och hotade henne.

Under de senaste månaderna har 26-åringen blivit verbalt attackerad av okända på stan flera gånger.

– Hoten har blivit mer fysiska. Det är en skrämmande utveckling, säger hon.

Hennes bästa vän gick in på Ica. Linnéa Claeson – handbollsspelare, grundare av Instagramkontot ”Assholesonline” och krönikör på Aftonbladet – väntade in honom på den livliga gatan på Södermalm i Stockholm.

Då kom en främmande man fram till 26-åringen.

– Han visste uppenbarligen vem jag var och han var väldigt arg. Han sa massor av märkliga saker. Bland annat sa han att han var en krigare och att han skulle åstadkomma stora saker.

– När min vän kom tillbaka så slutade han, men innan han gick sa han att han skulle söka upp mig och att vi skulle ses igen. Det kändes väldigt obehagligt.

Foto: Erik Kammerland
Linnéa Claeson

Angrips oftare

Mannen hade snaggat hår, och bar en nazistisk symbol kring halsen. Några dagar före händelsen hade Linnéa Claeson skrivit en kolumn om protesterna mot Nordiska motståndsrörelsens marsch i Ludvika den 1 maj.

De senaste månaderna har Claeson återkommande behandlat ämnen som främlingsfientlighet, högerextremism och nazism i sina krönikor. Under samma period har hon flera gånger blivit angripen av okända på stan.

– Jag har märkt en ökad tendens att folk inte bara skriver saker på internet, utan även hotar och trakasserar mig på stan. Jag tror att det hänger ihop med att jag skriver om frågor som uppfattas som känsliga och som många tycker att jag inte har rätt att uttrycka mig om.

Hur upplever du att få ett hot på gatan jämfört med att få hotfulla inlägg på internet?

– Det känns mer akut att stå ansikte mot ansikte med någon. Det känns också som en upptrappning att folk tar sig rätten att ge sig på mig helt oprovocerat på gatan i ett privat sammanhang.

”Ser allvarligt på hot”

Händelsen är polisanmäld, och utreds som olaga hot alternativt ofredande. Linnéa Claeson tror att syftet med hoten är att skrämma henne till tystnad.

– Det är en allvarlig utveckling som drabbar väldigt många opinionsbildare som är engagerade i den här typen av frågor. Men det är viktigt att vi inte blir så rädda att vi inte vågar prata. Vi får inte bli paralyserade.

Vad kan göras för att vända utvecklingen?

– Det finns självklart många olika faktorer som spelar in. Men jag tror att en av dom är att vi måste lyfta att högextremism inte bara handlar om etnisk tillhörighet, utan att även innebär bland annat kvinnohat och fientlighet mot hbtq-personer.

Karin Schmidt Hellsing är redaktionschef på Aftonbladet och ansvarig för tidningens kolumnister.

– Vi ser allvarligt på hot mot Aftonbladets medarbetare, den som skriver kolumner för Aftonbladet ska känna sig trygg. Vi har en nära dialog med Linnéa Claesson. I övrigt kommenterar vi inte säkerhetsfrågor, säger hon.

Aftonbladet har utan framgång sökt polisen på Södermalm för en kommentar om utredningen.

ARTIKELN HANDLAR OM