Ät mindre kött – då räddar vi insekterna

Replik från Köttfri måndag om biologisk mångfald

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Animaliekonsumtionen är huvudorsaken till den dramatiskt minskande biologiska mångfalden i världen, skriver Jonas Paulsson.
Animaliekonsumtionen är huvudorsaken till den dramatiskt minskande biologiska mångfalden i världen, skriver Jonas Paulsson.

REPLIK. Det är extremt roligt att Matilda Ernkrans och Jytte Guteland från Socialdemokraterna tar upp hotet mot den biologiska mångfalden. Men hur kommer det sig att Socialdemokraterna fortsätter att ignorera köttkonsumtionen?

I höstas släppte Världsnaturfonden WWF rapporten ”Appetite for Destruction” som visar att animaliekonsumtionen är huvudorsaken till den dramatiskt minskande biologiska mångfalden i världen. Foderodlingar och betesmarker kräver ständigt mer mark och tränger undan livsutrymmet för väldens vilda djur.

Sojaproduktion för foder beräknas öka med 80 procent till 2050, vilket kan leda till en ekologisk katastrof med avseende på biologisk mångfald.
Samtidigt bedriver regeringen en politik som direkt motverkar den biologiska mångfalden. I stället för att bedriva en köttminskningspolitik satsar man på ökad köttproduktion. Regeringen har lyckats öppna Taiwan för export av svenskt nötkött och avgörande steg har tagit för att börja exportera griskött till Kina. Så sent som i början av 2016 förnekande jordbruksminister Sven-Erik Bucht att köttkonsumtionen är miljöfarlig.

Om regeringen vill värna den biologiska mångfalden och planeten som en plats för våra barn att bo på bryter man omedelbart med köttlobbyn och satsar stenhårt på en vegonorm. Just nu saknar Socialdemokraterna trovärdighet när man talar om bevarandet av biologisk mångfald samtidigt som man med köttindustrin gör sitt yttersta för att öka köttproduktionen.

Hittills har regeringen inte satsat en enda skattekrona på att minska vår köttkonsumtion. Vad väntar ni på?


Jonas Paulsson, Köttfri måndag


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE