Marwa, 9, utvisas inte i dag – nytt beslut kan dröja flera veckor

avEbba Thornéus, Susanne Wixe, TT

9-åriga Marwa, som ensam skulle utvisas från Sverige till Marocko, kommer inte att tvingas ut ur landet i dag – trots det tidigare beslutet.

Detta då det saknas ett ordnat mottagande i hemlandet enligt Migrationsverket.

Familjens advokat hoppas nu att mamman ska kunna få ensam vårdnad om flickan.

– Det skulle absolut ökar Marwas chanser att få stanna, säger Baharak Vaziri.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Marwa är bara 9 år.

Marwa, som sedan flera år tillbaka bor i Ödeshög i Östergötland med sin mamma och sina syskon, ansökte om uppehållstillstånd i Sverige, men fick avslag.

En av anledningarna till Migrationsverkets, och Migrationsdomstolens avslag, var att Marwas pappa skulle kunna ha något emot att flickan stannar i Sverige.

Men pappan är sedan många år försvunnen och har inte funnits med i Marwas liv sedan hon var bebis. Ingen har lyckats nå honom i Marocko, och de marockanska myndigheterna vet inte ens om han lever.

– Jag har aldrig träffat honom, jag vet inte ens hur han ser ut, säger Marwa, när Aftonbladet träffade henne i mitten av januari.

Det var då familjen fått veta att flickan hade två veckor på sig att återvända till sina morföräldrar i Marocko, som hon bodde med fram till 2013.

Utvisningsbeslutet av den lilla flickan har väckt massiv kritik. Upprop och namninsamlingar har gjorts, och tusentals människor har engagerats av Marwas öde.

Inget ordnat mottagande

Egentligen var Marwas utvisningsbeslut tänkt att verkställas i dag, onsdag, men utvisningen skjuts nu i stället upp på obestämd tid då.

Detta då Migrationsverket inte har lyckats hittat ett ordnat mottagande för henne i hemlandet.

– Jag kan inte säga exakt att vi inte har fått kontakt med pappan, men i dagsläget finns där inget ordnat mottagande, och därför kan inte heller beslutet verkställas, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket till TT.

Dock kommer arbetet med att hitta ett ordnat mottagande för flickan i Marocko att fortsätta enligt Fredrik Bengtsson som säger till TT att beslutet kan ändras upp om kraven uppfylls.

– Man har hela tiden under den här processen möjlighet att inkomma med identitetshandlingar, och om man kommer in med medgivandet från pappan har vi ett helt annat läge, säger Fredrik Bengtsson.

”Ett gott tecken”

Familjens advokat, Baharak Vaziri, har även skickat in ett så kallat verkställighetshinder till Migrationsverket, i väntan på att tingsrätten ska utreda vem som har vårdnaden om Marwa.

– Jag har varit i kontakt med återvändarenheten på Migrationsverket som meddelat att vi inte behöver infinna oss i dag och det är ju ett gott tecken, säger Baharak Vaziri till Aftonbladet.

I förra veckan skickade hon in en stämning om ensam vårdnad till tingsrätten.

– Hela avslaget grundar sig på att pappan inte kan ge sitt samtycke men om mamman kan få ensam vårdnad behövs inte det och då ökar absolut Marwas chanser att få stanna i Sverige.

Beslut kan dröja flera veckor

Nu väntar familjen alltså på beslut från tingsrätten – som vanligtvis kan dröja 7–8 veckor – förklarar Baharak Vaziri, som dock hoppas kunna skynda på processen.

– Sett till ärendets karaktär hoppas jag att vi kan få ett beslut så fort som möjligt.

Baharak Vaziri berättar att hon har daglig kontakt med familjen om hur det går i ärendet.

– De känner sig hoppfulla och hoppas att det kan gå vägen.

Aftonbladet har även varit i kontakt med Marwas familj som för stunden är lättade.

– Vi är jätteglada och det känns jätteskönt att hon får stanna här just nu med oss.

ARTIKELN HANDLAR OM