Wennerholm: Inte en dag för tidigt

avMats Wennerholm

HOCKEY

Roger Melin får sparken från Brynäs och det var inte en dag för tidigt.

När jag satt och tittade på förnedringen mot Skellefteå undrade jag om inte spelarna själva bestämt sig för att göra sig av Melin.

De var så uselt dåliga att det inte tycktes finnas någon annan förklaring.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Nu är inte Skellefteå någon lätt motståndare och speciellt inte när de fått upp farten som i de senaste matcherna.

Men 2–8 på hemmaplan är skämmigt rent ut sagt. Det är uselt. Det ska inte få hända ett lag som spelade SM-final för knappt ett halvår sedan.

Försvarsspelet var så virrigt att det såg ut som hela Brynäs tappat lokalsinnet. Ingen var på rätt plats, alla vägval blev fel.

Och i båset stod Roger Melin utan både karta och kompass.

Senast jag såg Brynäs live var borta mot Färjestad och då var det också samma virrvarr, även om 1–4 på bortaplan går att leva med.

Men då sågade Roger Melin sitt lag vid fotknölarna och med viss rätt även den gången.

Att han får sparken efter bara åtta spelade matcher säger väl att läget upplevdes som hopplöst även internt. Just nu handlar det bara om att stoppa blödningen med laget på en kvalplats i tabellen och med Rögle bara två poäng och en match mindre spelad bakom sig.

Lätt att vara efterklok

Jag tycker inte synd om Roger Melin och känner jag honom rätt så gör han inte det själv heller. Han är en man som tar saker med jämnmod och har säkert ett vattentätt kontrakt som gör att han kan dra sig tillbaka med full lön de två år kontraktet gäller.

Men det blev sannerligen inte som Brynäs sportchef Stefan Bengtzén hade hoppats.

Jag läser det gamla pressmeddelandet när Roger Melin blev klar och Bengtzéns kommentar till värvningen.

”Det känns mycket bra att vi lyckats knyta till oss en av Sveriges bästa hockeytränare. Med Roger vid rodret ska Brynäs IF fortsätta att utveckla vårt positiva spel som innebär en fartfylld och energifylld hockey. Melin passar också väl in i Brynäs DNA, det vill säga junior- och talangutveckling där hans ledarstil kommer att bara en stor tillgång både för ledare och spelare”.

Ja, så kan det gå.

Det blev inte många rätt i den beskrivningen.

Men det är alltid lätt att vara efterklok.

Melin ska inte skämmas

Jag var med under Roger Melins förra sejour i Brynäs då han blev en klubbikon direkt efter SM-guldet 1999.

Det var hans första säsong som SHL-tränare efter att ha hämtats från Arlanda och division I. Men Melin fick ett gigantiskt genombrott och röstades fram till ”Årets Coach” med överlägsna röstsiffror.

Det har sällan funnits en sådan underdog i en SM-final, när Melins Brynäs ställdes mot ett på papperet överlägset Modo med två av världens då ledande hockeytalanger - Henrik och Daniel Sedin - som frontfigurer.

Jag minns att min gamla kollega Lasse Anrell sammanfattade utgångsläget med rubriken ”Slaktmask på”.

Sedan har Roger Melin haft fantastiska framgångar i andra klubbar och framförallt i AIK, som han tog upp i SHL 2010 och sedan tog till två raka SM-semifinaler. I den vevan blev han utnämnd till ”Årets Coach” i SHL för andra gången och lika överlägset.

Och när han lämnade AIK efter säsongen 2011–12 rasade laget i tabellen och åkte ur två säsonger senare.

Nej, Roger Melin har inget att skämmas över.

Han har haft en bättre tränarkarriär än de flesta, men nu tog den tvärstopp och jag undrar om han kommer tillbaka till båset igen.

▪▪▪

Och som jag alltid brukar säga.

Det finns inget att bli upprörd över att en tränare får gå. Jag jämställer det med att man sparkar en spelare som underpresterat och det sker nästan jämt. Det är absolut inget konstigt med det.

Brynäs enda väg till en snabb vändning var att kicka Melin.

Spelarna kommer att lyfta sig och sinnena skärpas, precis det som hände Södertälje när Waltin fick gå och laget slog Modo på bortaplan.

Nu blev Roger Melin den förste SHL-tränaren som fick sparken.

Men jag tror inte han blir den sista.

Det är särskilt nervöst i SHL:s klubbledningar den här säsongen, med alla färska miljoner som väntar i det nya tv-avtal som träder i kraft nästa säsong.

Det har aldrig varit en större katastrof att åka och det har storsatsats i flera hockeyallsvenska klubbar.

Det kommer att märkas denna vinter.

ARTIKELN HANDLAR OM