Halfvarsson om den tunga tiden: ”Det var en katastrof”

Reporter: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PONTUS ORRE

KRANJSKA GORA. Calle Halfvarsson är tillbaka efter sin sjukdomsperiod.

Nu berättar skidtstjärnan hur han led under Tour de Ski, som han tvingades bryta.

– Det var katastrof på Touren, säger Calle Halfvarsson.

Han kommer utvilad och med pigg blick till mötet med pressen på åkarhotell i Kranjska Gora, Slovenien. Tillbakalutad i en skinnfåtölj berättar Calle Halfvarsson om känslorna under Tour de Ski. 28-åringen hade problem med sin mage, tvingades bryta tävlingen med två lopp kvar.

Han återvände till Sverige och besökte specialister. Diagnosen löd IBS (Irritable Bowel Syndrome), en magåtkomma som innebär att hans tarm är rättretlig.

Problemen började redan efter tävlingarna i Lillehammer och kom och gick fram till Tour de Ski.

”En katastrof”

Nu berättar OS-hoppet för Sportbladet om känslorna under Tour de Ski. Om hur han bet ihop både för att prestera och för att hålla masken.

– Det var katastrof på Touren. Man sprang på de där äckliga bajamajorna hela tiden, de som man helst vill låta vara hela tiden.  Jag försöker hitta toaletter, det finns ofta i något hus. Men ibland har man inget val.

Var det värre än vad vi förstod?

– Ja, det var rätt illa. Med de problem man hade... Tio minuter före start satt man där och hade så jäkla ont i magen. Då är det svårt att hålla fokus på vad man ska göra, säger Calle och skakar på huvudet.

– Det var jättejobbigt faktiskt.

Hur viktigt var det att få besked om vad det var?

– Nu har jag fått ett besked, nu kan jag lägga all fokus framåt. Under Tour de Ski la jag för mycket energi på magen, gick runt och tänkte på hur det var med den.

Har du lagt om kosten?

– Jag dricker mindre kaffe. Jag äter lite mindre frukt också. Jag har bytt sportdryck, det ska inte var fruktos i. Sedan äter jag mjölksyratabletter som ska stärka upp tarmfloran.

Hur mår magen nu?

– Det var lite seg, men det har gott framåt sedan jag ändrat upplägg. Det är inte hundra procent, en väldigt skillnad mot Tour de Ski. Jag har börjat känna lite pigghet igen.  Det ska bli spännande att se i dagarna hur kroppen svarar.

Calle Halfvarsson ska åka både sprint och 15 km - båda distanserna i klassisk stil - helgen i Planica.

Vill ha tillbaka ”gamla Calle”

Enligt planen ska han också köra tävlingarna i Seefeld nästa helg, men det kan ändras beroende på hur kroppen reagerar i helgen och hur prestationen ser ut.

– Nu hoppas jag på att få en bra känsla. Att jag får tillbaka den "gamla Calle", som har rappheten i kroppen. När man känner att man kan gå med ganska lätt.

– Jag tycker att återhämtningen varit bra. Sen har jag fått träningsvärk lättare än tidigare. När man har problem med magen tar man inte åt sig näring lika bra, då är det lättare att få ont. Jag har haft ganska tuff träningsvärk, bland annat i magen, säger Calle Halfvarsson.

”Var tungt”

Han har under de senaste säsongerna fått veta att han lider av astma och besvär med bihålorna ledde förra våren till en operation.

Har du varit uppgiven efter den här senaste smällen?

– När jag bröt Touren, var det tungt. Jag fick problem med magen direkt efter Lillehammer. Sen blev jag bra, tränade på och trodde att Touren skulle bli bra. Sen fick jag tillbaka det på julafton igen. Jag trodde inte det skulle bli en start på Tour de Ski men kom igång och kunde ta mig ner. Sen var det stolpe ut direkt.

– Det har varit frustrerande, jättejobbigt. Men nu får man se framåt. Det viktigaste är ändå kvar...

Publicerad: