Hundratals resenärer strandade i Umeå: ”Mörk stämning”

avGustaf Tronarp

NYHETER

Ett urspårat godståg trasslade till det rejält för hundratals personer som var på väg till Narvik i Nordnorge.

I stället för att få njuta av fjordar och fjäll så blev de sittande i Umeå i över tio timmar.

– Det var jättevarmt och vi fick varken mat eller vatten. Det var väldigt mörk stämning, säger Viktor Gauffin, en av de drabbade.

Glad i hågen satte sig Stockholmaren Viktor Gauffin, 30, på nattåget från Stockholm till Narvik på onsdagskvällen. Framåt småtimmarna blev det dock ett abrupt stopp på resan.

– Runt klockan 02, när alla låg och sov, så stannade tåget i Umeå eftersom ett godståg spårat ur framför oss. Vid 08-tiden informerade personalen om vad som hänt, sedan blev vi sittande i vagnarna, säger Viktor.

”Som att kasta köttstycken åt lejon”

Vid klockan 10 fick resenärerna lämna tåget. De slog sig ner vid stationshuset i Umeå, och där blev de sittande.

– Det pratades länge om att vi skulle bli upphämtade med bussar, men ingenting hände. Vi var säkert 200 personer som väntade på stationen, säger Viktor.

Han fortsätter:

– Det var jättevarmt och vi fick varken mat eller vatten. Vi fick heller ingen som helst information. Tågvärdarna verkade inte veta någonting.

– Framåt lunchtid börjat dra sig undan alltmer. Varje gång de visade sig var det som att kasta köttstycken åt hungriga lejon.

1 av 3 | Foto: Privat
Viktor Gauffin hade sett fram emot resan till Narvik. Men på grund av ett urspårat tog blev starten inte alls som han tänkt.

Svettigt i solen

Strax efter klockan 12 anlände en buss som Viktor lyckades komma med. Den tog honom till Luleå, varifrån han förhoppningsvis kommer att kunna fortsätta till slutdestinationen.

– Jag kan förstå att det är svårt att hitta bussar, men SJ borde har varit bättre förberedda. De verkar inte ha någon krisberedskap alls.

När Viktor lämnade Umeå var det fortfarande fullt med folk kvar vid stationen.

Hur var stämningen bland resenärerna?

– Det var mörk och apatisk stämning. Det var väldigt svettigt i solen och folk satt mest och stirrade rakt fram, säger Viktor.

Agnes Hägg vid SJ:s presstjänst uppger att företaget gjorde allt för att få tag på ersättningsbussar.

– Vi har verkligen gjort vårt yttersta för att lösa problemen som uppstått och resenärerna har informerats på sj.se och via sms, säger hon.

Enligt Trafikverket kunde tågtrafiken på sträckan återupptas vid lunchtid på torsdagen.

Det har du rätt till som tågresenär 00:58
ARTIKELN HANDLAR OM

SJ

Tågtrafik

Umeå