Regnet förstörde hyllningen till Granqvist: ”Hade varit trevligt om han hade fått prata lite”

avMattias Friberg

FOTBOLL

HELSINGBORG. Det skulle bli dans kring Granen redan i juli. Då förstörde regnet i Helsingborg hyllningarna till Andreas Granqvist. Publiken fick inte höra VM-hjälten prata trots att elen kom tillbaka efter ett tag.

– Det var nog mer för att vi inte fann oss. Det hade varit trevligt om han hade fått prata lite med publiken, säger Josette Dahlin, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Fotbollslandslaget gjorde succé i Ryssland och lagets kvartsfinalplats i VM skapade VM-feber i hela Sverige. Och Helsingborg är inget undantag. Blågults lagkapten Andreas Granqvist är uppväxt i Påarp utanför staden och efter VM återvänder han hem till Helsingborgs IF.

På onsdagen hyllade kommunen Granqvist på Terasstrapporna i centrala Helsingborg. Men precis när ceremonin skulle börja och Granen gjorde entré med en massa barn öppnade sig himlen och det störtregnade. 

Det hade samlats ganska mycket folk nedanför Terasstrapporna, men de flesta valde att lämna platsen efter ett tag.

”Inte haft regn på sex veckor”

Den tilltänkta dansen kring Granen gick inte att genomföra och Helsingborgs stadsbyggnadsförvaltning fick stuva om rejält i schemat. 

–  Vi har inte haft regn på sex veckor och så öppnar sig himlen nu, säger Josette Dahlin, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg och fortsätter: 

– Det var tråkigt med barnen. Jag ville att de skulle få en större upplevelse när de gick ner med Granqvist. Vi gjorde vårt bästa. Det var tur att det var en ganska skämtsam hyllning så då kunde vi fortsätta i den tonen, säger Josette Dahlin, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

Efter några minuters regn försvann elen i mikrofonerna och publiken på plats, de cirka hundra som var kvar, fick inte höra Granqvist tala. 

– Vi hade öppnat en digital frågelåda med en massa frågor till Granen. Den körde vi inte för vi hade inte micken då. Vi klippte lite i programmet mest för att det regnade. Vi fick igång mickarna sen, men folk var nog inte så sugna på att stanna kvar.

”Stuvade om programmet”

Hade det inte varit roligt om publiken fått höra Granqvist prata lite?

– Det var nog mer för att vi inte fann oss. Vi stuvade om i programmet och sen tappade vi programpunkterna. Det hade varit trevligt om han hade fått prata lite med publiken. Folk är ju nyfikna på honom. Men du vet hur det är. När det går fel i programmet tappar man tråden.

Dahlin tillägger efter ett tag:

– Tråkigt för alla som ställde upp gratis och alla som kom hit. Vi fick ju se hur mycket helsingborgarna längtar efter honom och älskar honom. Det var massor med folk med tanke på att inte har annonserat mer än i sociala medier. Det tyckte jag var roligt.

Granqvist var nöjd ändå

Andreas Granqvist var trots regnet nöjd med mottagandet han fick.

– Det är fantastiskt. Det kunde varit lite bättre väder, men det är sånt man får ta. Det var fantastiskt att få komma hit och få det här mottagandet, säger Granqvist.

Du fick inte prata något med publiken?

– Det var ganska lugnt. Det behövs inte ibland. Ibland är det bättre att stå där och se glad ut.

Hade du gärna sagt något till publiken?

– Det är bara att tacka för att de tar emot mig här i dag. Vi har förstått att det har varit extremt stort i Sverige det vi har gjort i Ryssland. Det är svårt när när man är där för då känner man inte av det på samma sätt. Men man har märkt det nu när man har kommit hem att det har varit otroligt stort. Jag är tacksam för alla fans i Sverige som har stöttat oss till 100 procent och framför allt de här i hemstaden Helsingborg.

Fotbollens världsmästare genom alla tider – herrar 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM