Fransk ambassadörsbostad beskjuten

Publicerad:

Abidjan. Den franske ambassadörens residens attackerades av Laurent Gbagbos styrkor på fredagen. Franska helikoptrar svarade med att bomba runt Gbagbos eget residens.

Det var andra gången på mindre än 48 timmar som ambassadörens bostad utsattes för granat- och raketbeskjutning, enligt franska ambassaden. Gbagbo-sidan förnekade dock all beskjutning.

Gbagbos styrkor har återvunnit viss mark, sade FN-chefen för de fredsbevarande styrkorna i landet, Alain Le Roy, i dag.

Enligt Le Roy har Gbagbos styrkor utnyttjat lugnet som uppstod under fredssamtalen för att återta mark. Hans män har nu full kontroll över Plateau- och Cocody-områdena i Abidjan och har fortfarande tillgång till tunga vapen, sade Le Roy.

EU beslutade på fredagen att lyfta vissa sanktioner mot Elfenbenskusten, efter en begäran från den internationellt erkände presidentvalsvinnaren Alassane Ouattara.

De två nyckelhamnarna Abidjan och San Pedro berörs, liksom kakao- och kaffeindustrins bolag och det statliga oljebolaget. På så vis hoppas man att den för Elfenbenskusten så viktiga kakaoexporten ska kunna komma igång igen.

Men samtidigt som Ouattara försökte få landet att återgå till något slags normalitet, hittades över 100 lik på tre olika platser i väster där hans styrkor drog fram förra veckan på väg mot landets största stad Abidjan.

Enligt Rupert Colville, talesman för FN:s människorättskommissionär, verkar dödandet ha varit etniskt motiverat, men han var försiktig med att peka ut ansvariga. Tidigare har flera hundra kroppar hittats i massgravar i staden Duékoué.

Det fanns inga uppgifter på fredagen om att Gbagbo skulle ha lämnat sin bunker i Abidjan.

TT-Reuters

Publicerad: