Systercell kan finnas i Sverige

Av: Anette Holmqvist, Mattias Sandberg, Staffan Lindberg, Ylva Mossing

Publicerad:
Uppdaterad:

”Går inte att utesluta medhjälpare”

Foto: BILDEN AV TERROR Bomben som exploderade mitt i centrala Oslo i fredags sprängde bort hela fasaden på regeringsbyggnaden. Hittills har åtta dödsfall konstaterats.

OSLO/STOCKHOLM. Anders Behring Breivik hävdar att han varit med och startat en revolutionär tempelorden i London.

I rätten hotade han med att han samarbetar med andra celler.

Nu utreder polisen kopplingar till andra våldsbenägna grupperingar – bland annat i Sverige.

Foto: Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik erkänner vansinnesdåden och i förhör har han sagt att han utfört attackerna ensam – men att hans egen terrorcell ingår i ett nätverk med två andra.

Uppgifterna låg i går till grund för att häktningsförhandlingen hölls inför lyckta dörrar. Behring Breivik skulle inte ges möjlighet att skicka hemliga meddelanden.

”Två andra celler”

– Vi kan inte helt utesluta att andra var med på detta. Det är delvis baserat på upplysningen att det ska finnas två andra celler, säger åklagaren Christian Hatlo.

Även med sin försvarsadvokat Geir Lippestad har Behring Breivik pratat om andra celler.

– Det han har sagt är att det finns två celler i Norge. Och någon eller några celler i Europa, säger Lippestad.

Klart är att polisen utreder eventuella kontakter med andra grupperingar – bland annat

i Sverige och Storbritannien. Säkerhetspolisen har pressat Breivik om det finns fler bomber utplacerade – något som det finns tecken på.

Specialiststyrka

– Vi vet inte vad som är fiktion och vad som är verklighet, men vi kan inte utesluta att han haft medhjälpare, säger en poliskälla till VG.

Polisen har de senaste dagarna slagit till mot två platser i centrala Oslo.

Framöver ska även en specialiststyrka från Europol utreda extremistgrupper i Skandinavien.

– Rikspolischefen har beslutat att Sverige ska delta. Men i vilken form är inte klart, säger Petra Sjölander, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen.

Gruppen ska hjälpa Norge – men även Danmark, Finland och Sverige – att kartlägga hoten.

Har stor kapacitet

– Det är ingen tvekan om att hotet från islamistisk terrorism fortfarande finns. Men det kommer också varningar om att högerextrema grupper blir allt mer professionella och aggressiva i sättet de lockar nya personer till sig på, säger talespersonen Soeren Pedersen.

Enligt Säpo uppgår antalet våldsbenägna och högerextrema aktivister i Sverige till ett hundratal. Men de har stor kapacitet.

– Det är en liten grupp som är mycket våldsbenägen och begår mycket brott. I vit makt-miljön finns personer med tillgång till vapen och erfarenhet av grova våldsbrott. Så förmågan finns där, säger Johan Olsson, analyschef på Säpo.

Publicerad: