Ryskornas guldkyss som blivit en snackis

avEmil K Lagnelius, Hampus Hagman

Men den euforiska segerkyssen var ingen känga mot Putin

1 av 3 | Foto: Scanpix
”Det var bara i ren lycka” Ryska stafettlaget firade med en kyss överst på prispallen.

MOSKVA/STOCKHOLM. De nystiftade ryska anti-homolagarna har varit friidrotts-VM:s stora snackis.

Under prisutdelningen till damernas långa stafett gav sig Ksenija Ryzjova och Tatjana Firova, ofrivilligt, in i debatten när de gav varandra en rejäl kyss högst upp på pallen.

– Men det har ingenting med homosexualitet att göra, säger Anastasia Pesjkova, reporter på tidningen Gazeta.

VM-drottningen Jelena Isinbajeva tog guld på hemmaplan i Moskva, men gjorde minst lika stora rubriker i världspressen när hon kritiserade Emma Green Tregaros protest mot de nya diskriminerande lagarna mot hbtq-rörelsen i Ryssland. Senare gick ryskan visserligen ut och förklarade det hela som ett missförstånd och bad svenska folket, och resten av världen, om ursäkt –  via Sportbladet.

Efter damernas långa stafett i går hamnade dock två andra ryskor i centrum.

Framställs som jätteprotest...

Under prisceremonin efter det färska guldet på långa stafetten kysste två av ryskorna ur stafettlaget varandra framför världens kameror.

Och flera länder, bland annat i England, Spanien och Frankrike, målades kyssen mellan Ksenija Ryzjova och Tatjana Firova upp som en jätteprotest mot nationens lagar.

...men så var det inte

Kyssen ska dock inte ses som någon protest mot Putin eller antigaylagen.

– Nej, verkligen inte. Här i Ryssland kyssar vi varandra som kompisar. Att ge sin väninna en kyss är ett bevis på att man är riktigt bra vänner, eller som i det här fallet; att man har vunnit något tillsammans, säger Anastasia Pesjkova, reporter på ryska tidningen Gazeta, till Sportbladet.

– En kyss två kvinnor emellan har inget med homosexualitet att göra.

Tidigare under VM har amerikanen Nick Symmonds fördömt lagen när han dedikerade sin silvermedalj på 800 meter åt homosexuella.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott