Ny bok: Okända detaljerna i jakten på ”Kapten Klänning”

avAnders Johansson

Känd för sitt engagemang i jämställdhetsfrågor – men levde dubbelliv

1 av 5 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Göran Lindberg under rättegången mot honom.

När utredarna höll på att bryta sig in i polischefen Göran Lindbergs tjänsterum dök plötsligt en annan polisman med hund upp.

Men genom att snabbt avbryta och gömma sig klarade de sig från upptäckt.

Det är en av de nya detaljer som avslöjas i spaningsledaren Jonas Trolles bok, "Jakten på Kapten Klänning", som kommer ut i nästa vecka.

”Jakten på kapten Klänning” (Leopard förlag).

Jonas Trolle var vikarie som chef på på City-polisens människohandelssektion i Stockholm hösten 2009.

I boken beskriver han att en känsla av overklighet sköljde över honom när namnet på den misstänkte presenterades. Kunde detta verkligen vara sant? En av landets mest högprofilerade polischefer - och en gång hans egen rektor på polishögskolan. En grov sexförbrytare?

En liten arbetsgrupp sattes snabbt samman. Uppgiften var att under största möjliga sekretess undersöka om det fanns någon grund för misstankarna, om de gick att styrka. Eller avfärda.

Cheferna fick inte veta

På grund av Lindbergs höga ställning och omfattande kontaktnät skulle minsta lilla som läckte ut riskera att förstöra utredningen - som i ingångsskedet gällde en grov våldtäkt. Skulle de vara fel ute kanske också deras egna karriärer skulle vara i fara. I vart fall anseendemässigt bland kollegor.

Men viktigast var att de brottsutsatta kvinnorna skulle kunna få upprättelse. Flera av hans överordnade chefer fick därför inte ­veta om vad som pågick.

Egentligen skulle det vara ett ärende för avdelningen för interna utredningar. Men Jonas Trolle och utredarna på hans sektion hade mycket större erfarenhet av att både utreda sexualbrott och spana så det blev ett samarbete med internutredarna, och åklagare på riksenheten för polismål.

Även Säkerhetspolisen kopplades in - den polismyndighet som ofta sköter allt det praktiska när det gäller att installera utrustning för hemlig rumsavlyssning och telefonavlyssning. Och som kan bistå vid lagliga inbrott i jakten på bevis.

Och ett sådant genomfördes också - en "dold husrannsakan".

Just när spaningarna dragits igång sent 2009 hade Jonas Trolle också en deltidstjänst på polishögskolan. Han hade därför inpasseringskort till samma byggnad där Lindberg hade sitt tjänsterum.

Slog till på juldagen

Under spaningarna hade de fått se mellan fingrarna när Lindberg köpte sexuella tjänster. Både före och ­efter besökte han tjänsterummet där han hämtat och lämnat en svart väska.

Rummet ansågs kunna innehålla viktiga bevis. När åklagaren fått ­situationen förklarad för sig gav denne klartecken. Utredarna ­skulle ta sig in, genom­söka tjänsterummet, dokumentera allt och sedan lämna det till synes orört.

För att minska risken för upptäckt bestämde de sig för att slå till på juldagen, när polishögskolan normalt sett skulle vara helt tom på folk.

Som en krimfilm

Två personer sattes att ­bevaka Lindbergs bostad i Enskede, Säpo ordnade realtidsavlyssning av hans telefoner. Två av utredarna vaktade utanför polishögskolan för att kunna förvarna om något skulle gå fel.

Jonas Trolle skulle sedan tillsammans med en kollega och en låssmed från Säpo gå in.

När det stod klart att Lindberg var kvar hemma, och skolan tom, inleddes operationen.

Låssmeden konstaterade att låset inte gick att dyrka upp. Därför skulle han få borra upp låset, fotografera av delarna, tillverka ett nytt lås, och sedan montera det.

Men kort efter att borr­maskinen gått i gång dök en målad polisbil upp. Hade ett larm lösts ut? Skulle det bli en ny skandal?

Scenerna som utspelade sig är som hämtade ur en spännande kriminalfilm.

En hundförare kom plötsligt till platsen och hunden sprang rakt mot dörren där utredarna gått in. Utredarna fick avbryta, samla ihp utrustningen och gömma sig på en toalett. Jonas Trolle hade gått nedför trappan men fick lägga sig på golvet för att inte bli upptäckt. Till slut återgick hunden, som hette Drutten, till sin förare. Han var bara där för att rastas. Den hemliga husrannsakan kunde fortsätta.

”Abnorm dildo”

Inne i rummet hittade ­utredarna snart vad de i sin interna jargong döpt till ”Partyväskan”.

Däri låg minimala trosor, raffset och tunna strumpor, mängder av sexattiraljer, däribland en ”fullständigt abnorm dildo”, handfängsel, ­läderremmar och ”disciplinboll” att binda fast i munnen för att förhindra skrik.

Jonas Trolle beskriver ­sakerna som tortyrredskap.

Fyndet visade att utredarna var på rätt spår. Det styrkte vad de utsatta kvinnorna beskrivit i sina förhör – här låg sakerna de berättat om.

Skulle träffa 14-åring

Göran Lindberg, som vid det här laget gått i pension på egen begäran, greps den 25 ­januari 2010 – på väg att träffa en 14-årig flicka från Dalarna som han fått kontakt med på nätet.

Samma år dömdes han till sex år och sex månaders fängelse för bland annat misshandel, grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst, försök till köp av sexuell tjänst, medhjälp till köp av sexuell tjänst och koppleri. Totalt fälldes han på 17 av 23 åtalspunkter.

Hovrätten sänkte senare hans straff till sex års fängelse.

Den största polisskandalen i Sveriges historia

Göran Lindberg var under sin karriär rektor för Polishögskolan åren 1989-1997. Därefter befordrades han till länspolismästare i Uppsala. Den posten innehade han fram till 2006.

Han var känd bland sina poliskollegor som ”Kapten klänning” för sitt engagemang i jämställdhetsfrågor.

Men i samband med att en 60-årig hallick dör i juli 2009, upptäcker polisen Göran Lind­bergs namn och telefonnummer i hallickens mobiltelefon.

I december 2009 går Göran Lindberg på egen begäran i pension. Samma månad inleder Citypolisens människohandelsgrupp sina spaningar mot Lindberg.

Han grips den 25 januari 2010 när han är på väg att träffa en 14-årig flicka från Dalarna som han har fått kontakt med på ett internetforum.

Ett halvår senare, den 30 juli 2010, döms han till sex år och sex månaders fängelse för misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst, försök till köp av sexuell tjänst, medhjälp till köp av sexuell tjänst, medhjälp till försök till köp av sexuell tjänst och koppleri. Totalt fälls han på 17 av 23 åtalspunkter.

Hovrätten sänker senare hans straff till sex års fängelse.