Calle Rosén hjälte – i Dahlins andra match

avPer Bjurman

Foto: Frank Gunn / TT

BUFFALO. En svensk back blev hjälte i Buffalo i natt – men kanske inte den förväntade.

Det var Calle Rosén som avgjorde ett påfallande hett försäsongsdrama mellan gamla rivalerna Sabres och Maple Leafs.

– Det är alltid bra för självförtroendet att göra mål och särskilt när de blir matchavgörande, säger den 24-årige smålänningen efter 3-2-segern. 

Ställningen var 2-2 när Calle Rosén i ett powerplay i mitten av tredje perioden fick pucken på blålinjen – och snärtade in det som skulle visa sig bli avgörande målet med ett direktskott rakt genom trafiken.

– Killarna stod för en väldigt fin framspelning så för mig var det bara att skjuta, säger han efteråt.

– Men det är alltid bra för självförtroendet att göra mål och särskilt när de blir matchavgörande.

Huruvida det räcker för att nypa en plats i Torontos slutgiltiga trupp återstår att se. Konkurrensen om backplatserna är hård. Men det faktum att Calle matchades i powerplay i ett så avgörande läge, och var på isen även i slutminuten, talar onekligen till hans fördel.

Dahlin på isen

– Ja, jag hoppas att det betyder att jag gjort bra saker, fortsätter han.

– Men jag tycker överhuvudtaget det känts bra de senaste veckorna. Det är kul att spela och jag försöker göra så gott ifrån mig som jag kan.

Foto: Jeffrey T. Barnes / TT

Rasmus Dahlin spelade försäsongens andra match för Sabres – och fick en ny påminnelse om att det går undan i NHL.

– Ja, det märks att allvaret börjar närma sig nu. Det är väldigt bra hockey där ute. Det var trist att vi förlorade, men ändå väldigt kul att att spela, säger han när Sportbladet träffar honom i omklädningsrummet i Keybank Center efteråt.

”Han är inte skraj av sig”

Att den blott 18-årige draftettan begick ett par misstag och blev av med pucken i känsliga lägen bekymrar honom inte nämnvärt.

– Nej, det är en läroperiod nu i början och misstag kommer alltid inträffa där ute. Jag försöker dra lärdom av dem.

Det tycker coachen Phil Housley att han gör också.

– Rasmus är bara arton, det kommer ta lite tid med saker och ting. Det tuffaste är att lära sig vem han spelar mot och vad de olika motståndarna har för karaktärsdrag, säger han.

– Men han är lugn och cool och smart, han lyssnar och förstår när vi förklarar situationer för honom. Och jag gillar att han fortsätter spela sitt spel även efter misstag. Han är inte skraj av sig.

En ny svensk presenterade sig för Boston Bruins-fansen under natten.

18-årige Axel Andersson prickade in ett av målen, i ett powerplay, i en träningsmatch borta mot Detroit.

– Jag blev så lycklig när pucken gick in och direkt efteråt åkte Zdeno Chara fram och sa ”det förtjänade du, grabben”, berättar han för klubbens hemsida.

Matchen vann dock Detroit med 4-3, efter övertidsmål av Evgeni Svechnikov.

Även Filip Zadina, plockad i förstarundan i draften i somras, gjorde ett mål och såväl Niklas Kronwall som Gustav Nyquist stod för assist.

Minnesota hade rena lekstugan med Colorado hemma i Excel Energy Center och vann med 7-0.

Jonas Brodin och Joel Eriksson Ek bidrog med två assist vardera.

Det började bra för Nashville i Tampa. Redan efter drygt tre minuter tryckte Calle Järnkrok in 1-0, framspelad av Viktor Arvidsson.

Men hemmalaget vände och vann till slut med 5-2.

Anton Strålman bokfördes för en assist.

▪▪▪

Vancouver förlorade visserligen sin träningsfajt mot Calgary med 5-2, men Elias Pettersson kunde trösta sig med två poäng.

Först vispade han in försäsongens första mål, via en Calgary-back, i ett powerplay i första perioden – på assist från Alex Edler. Sedan stod han, återigen i ett powerplay och återigen i samarbete med Edler, för framspelning till en Brandon Sutter-balja i slutakten.

Mikael Backlund var en av Flames mest framstående med ett mål och en assist – och även Rasmus Andersson svarade för en assist.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL