Yasmins man dödades för sex år sedan – mördaren ännu fri

avAmanda Skagerström Lindau

Nu lämnas mordutredningen över till Kalla fall

Alex Kaplan hittades dödad i sitt gatukök i Angered 2013.

Sex år senare är hans mördare fortfarande fri – och familjen har inte fått några svar på vad som egentligen hände den där kvällen.

– Det känns oacceptabelt att de går fria. De tog en make ifrån oss, de tog en far. De tog min livspartner, säger hustrun Yasmin Kaplan.

Kvällen den 6 februari 2013 hittades 54-årige Alex Kaplan knivmördad i sitt gatukök i Göteborgsstadsdelen Angered.

Efter sig lämnade han hustrun Yasmin Kaplan, tre tonårsdöttrar och en stadsdel i sorg.

Sex år efter mordet vet polisen fortfarande inte vem eller vilka som tog hans liv – och familjen kan inte gå vidare.

– Det är ett djupt, öppet sår. Den här ovissheten jag och mina döttrar upplever, att leva med den varje dag, det tar slut på våra krafter, säger Yasmin Kaplan.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Yasmin Kaplan med sin man Alex.

”De går fria medan han ligger under marken”

Kvällen Alex Kaplan mördades började som vilken annan kväll som helst. Tidigare under dagen hade han och Yasmin varit i affären och beställt badrumsmöbler. Då visste de inte att de planerade för en framtid som han inte skulle finnas med i.

– Han släppte av mig hemma 17 och åkte tillbaka till jobbet. Sen får jag ett samtal om att det hänt något i gatuköket och jag och mina döttrar tog på oss och åkte iväg. Så såg vi att hela stället var avspärrat.

Alex hade fått flera knivhugg. Det dödande gick in i hans hjärta. Kassaapparaten var stulen och kvar i kiosken fanns det enda vittnet till händelsen – en kund som var blind.

Exakt vad som hände där i gatuköket vet inte Yasmin.

– Jag vet bara att de här mördarna går fria, medan han ligger i marken. De gick in och gjorde slut på honom mellan kvart i åtta och kvart över åtta. Det gick fort.

”Han var vän med alla”

De tre första åren efter mordet besökte Yasmin makens grav varje dag. Det gör hon inte längre, men hon och döttrarna försöker hålla minnet av honom vid liv.

– Vi pratar om honom varje dag. Han var en mycket positiv person, han var en glädjespridare, han gjorde inte en fluga ont. Han var så ödmjuk, vän med alla, en folkkär person. Det är det som förvirrar mig. Varför gjorde de slut på honom?

– Han drev gatuköket i femton år och på bara några minuter går de och gör slut på honom. Det är de här tre frågorna jag har ställt mig alla år: Vilka är de? Varför? Och för vadå?

1 av 5 | Foto: Thomas Johansson
Polisen vid mordplatsen.

Lämnas över till Kalla fall

Polisens jakt på mördaren har inte gett resultat. Nu är det beslutat att mordutredningen lämnas över till Kalla fall-gruppen.

– Förundersökningen är ju fortfarande öppen, men vi arbetar inte aktivt med ärendet. Man kommer helt enkelt inte längre som utredningsläget ser ut just nu, säger Anders Eriksson, gruppchef för grova brott i region Väst, där Kalla fall ingår.

Två personer har tidigare varit misstänkta för mordet, men misstankarna har inte gått att stärka och de har släppts.

– De har avfärdats som misstänkta och det kan självklart både vara så att det inte är de som gjort det, men oavsett om man tror att det är de eller inte skrivs de av. Sen kan man lägga på en misstanke igen om det skulle komma fram flera uppgifter, säger Eriksson.

Vädjar om tips: ”Snälla, träd fram”

Trots att ärendet nu börjat kallna har Yasmin Kaplan inte gett upp hoppet om att rättvisa en dag ska skipas.

– Jag gör allt i min makt för att hålla liv i det här fallet.

Nu önskar hon att den som eventuellt sitter på information om mordet på hennes man vågar berätta för polisen.

– Vi vet att det finns någon där ute som känner till vilka mördarna är och vi vädjar till er att om ni vet vilka som gjorde det här, snälla, träd fram.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Angered

Brott