Här är världens vackraste flygplatser

Publicerad:
Uppdaterad:
Sajten PrivateFly har rankat flygplatserna med världens vackraste landningsbanor.
Foto: PrivateFly
Sajten PrivateFly har rankat flygplatserna med världens vackraste landningsbanor.

Flygplatser

Att landa och ta sig från flygplatsen är ofta ett nödvändigt ont på semestern.
Men ibland kan själva landningsbanan vara resans höjdpunkt.
Här är de tio vackraste inflygningarna i världen.

Det är sajten privatefly.com som genom en omröstning utsett de mest natursköna landningsbanorna runtom i världen. Totalt röstade flera tusen personer, och de som fick flest röster är följande:

1. Donegal Airport (Irland)

Foto: PrivateFly
Donegal Airport

Belägen i Irlands nordligaste delar, omgiven av Nordatlanten på båda sidor. Invigdes 1986, och trafikeras av ett flygbolag, utöver privat flygtrafik. Delar av den senaste Starwarsfilmen – The Last Jedi – spelades in i området.

”Genom molnen framstår ”the Wild Atlantic Way” som en oas. Vackra, klara blå vatten och den klaraste sand du någonsin sett”, lyder ett av omdömena.

2. Barra Airport (Skottland)

Foto: PrivateFly
Barra Airport

Barra Airport på de Yttre Hebriderna längs Skottlands västkust är världens enda flygplats där plan landar och startar från en strand. Och det gäller att tajma tidvattnet – vid flod ligger landningsbanorna under vatten.

”Romantiskt avlägsen och verkligen unik. Sjövattnet stänker upp över hela planet när det landar, ofta i 3 inch (ca 7,6 cm) vatten. Ibland måste du kliva av i blöta rännilar och sjövattenpölar. Ingen annanstans i världen kommer du att se en haj rensas från landningsbanan.”

3. Nice Airport (Frankrike)

Foto: PrivateFly
Nice Airport

Franska rivierans flygplats nummer ett och hela Frankrikes tredje mest trafikerade. Helikopterförbindelse med närliggande Monaco finns.

”En magisk inflygning ovanför havet med Iles de Lérins, och med molnen hängande ovanför Alperna som, från himlen, ser ut att vara så nära! Kan man drömma om ett bättre förspel till landningen i världens vackraste stad?”

4. Queenstown Airport (Nya Zeeland)

Foto: Vaughan Brookfield/PrivateFly
Queenstown Airport

Långt in i Nya Zeelands södra inland, bland berg, sjöar och floder, ligger landets fjärde största flygplats. Inte minst välbesökt vintertid då de omgivande bergen förvandlas till förstklassiga utförspister.

”Jag har flugit till många platser i världen, men att komma fram genom molnen, mitt emellan slående snöklädda berg och den vackra Lake Wakatipu belägen nedanför dig, är helt enkelt magiskt!”

5. Saba Juancho E Yrasquin Airport (Nederländska Antillerna)

Foto: PrivateFly
Saba Juancho E Yrasquin Airport

Läs också: Istanbul får världens största flygplats

Flygplatsen på den karibiska vulkanön Saba kan skryta med en av världens kortaste landningsbanor – bara 400 meter lång. Därför kan endast små flygplan och helikoptrar landa här.

”Påminner om de episka bilderna från den första King Kong-filmen. Att landa på en vulkan är en ultimat utmaning och visuell upplevelse.”

6. Orlando Melbourne International Airport (USA)

Foto: Walt Simpson/PrivateFly
Orlando Melbourne International Airport

Ligger längs Floridas rymdkust i närheten av Kennedy Space Center.

”Vackra Atlanten, orörda stränder, Melbourne Eau Gallie-broarna och Indian River Lagoon. Och om du har tur får du se Kennedy Space Center!”

7. Toronto Billy Bishop Airport (Kanada)

Foto: Peter Di Bartolomeo/PrivateFly
Toronto Billy Bishop Airport

Uppkallad efter den kanadensiske krigshjälten Billy Bishop och ligger på en ö strax utanför Toronto. Enda sättet att nå fastlandet är via färja.

”När solen står rätt och du flyger in i rätt vinkel blir den stora Lake Ontarios vatten flyktigt smaragd- och safirfärgade, med Toronto massivt hägrande i det andra fönstret.”

8. London City Airport (England)

Foto: PrivateFly
London City Airport

Londons mest centralt belägna flygplats och stadens femte mest trafikerade. Ligger mitt mellan Londons två stora finansdistrikt, som också är flygplatsens flitigaste användare.

”Stadssiluetten vid inflygning är fylld med världskända landmärken. Som ett flygplan mitt i planetens kändaste och mest historiska stad.”

9. St Maarten Airport (Nederländska Antillerna)

Foto: PrivateFly
St Maarten Airport

Flygplatsen, belägen på den holländska sidan av Saint Martin, är känd för att den ligger extremt nära den populära stranden Maho Beach.

”Det finns inte många platser i världen där du har havet, stränder, turister och flygplan precis intill varanda. Upplev strandgästernas upphetsning när planen närmar sig landningsbanan precis ovanför deras huvuden. Det är helt enkelt unikt!”

10. Miami Airport (USA)

Foto: PrivateFly
Miami Airport

Floridas mest trafikerade flygplats (knappt 45 miljoner resenärer 2016) är också en av USA:s allra största flyghubbar. Den främsta förbindelsepunkten mellan USA och Latinamerika.

”Oavsett om man kommer västerifrån med den fantastiska Everglades nationalpark, eller från öst med den förtjusande kustlinjen och Miamis stadssiluett, är inflygningen till Miami alltid en visuell fest.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA