Moderaterna: Reformen är ett fiasko

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Bostadsbyggande i Hammarby sjöstad, Stockholm.

avMarcus Nilsson

NYHETER

Regeringens bostadssatsning är ett komplett fiasko menar Moderaterna.

Generella subventioner till bostadsbyggande har tidigare prövats i Sverige och avfärdats som en mycket dyr och ineffektiv lösning menar partiet.

– Branschen efterfrågar inte subventionerna och vi har lärt oss av historien att det här är en politik som inte fungerar, säger Mats Green (M) bostadspolitisk talesperson.

11,3 miljarder satsade regleringen 2015 för för att öka byggandet av hyres- och studentlägenheter. Sedan stödets sattes in har bara en halv miljard betalas ut och cirka 10 000 bostäder byggts enligt Boverket.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk, det är ett fiasko och borde förpassas till papperskorgen, säger Mats Green (M) bostadspolitisk talesperson.

– Det är anmärkningsvärt att regeringen hävdar att det här är en politik som har stor effekt på bostadsbyggandet när verkligheten pekar på raka motsatsen.

1 av 2 | Foto: Janerik Henriksson/TT
Mats Green, moderaternas försvarspolitiske talesman.

Förslaget: Förenkla regelverket – radikalt

Moderaterna menar att regeringen borde lyssna mer till byggbranschen och forskare som pekar på att överregleringar är ett av det största problemet på bostadsmarknaden.

– Branschen efterfrågar inte subventionerna. Om vi ska diskutera någon form av ekonomiskt stöd i bostadspolitiken så ska det gå till de som bor, istället för att ge subventioner till byggbolagen, säger Mats Green (M).

Moderaterna vill istället för subventioner se reformförslag som kortar ledtiderna i byggprocessen något som moderaterna menar också önskas från branschen själva. Det behövs att kapa byggtiderna med år. Ett exempel kan vara att skipa detaljplaner helt och hållet och gå direkt på byggandet.

– Det omfattar betydande regelförenklingar, få fram mer byggklar mark och reformförslag som kortar de långa ledtiderna i byggprocessen, säger Mats Green (M).

Pengar som inte används är inte pengar i sjön, de går tillbaka till statskassan.

– Ja, fast samtidigt har man lagt dubbelt så mycket på investeringsstödet istället för exempelvis trygghet. Det kan jag tycka är anmärkningsvärt säger Mats Green (M).

– Man marknadsför det som en största bostadspolitiska åtgärd. Pengarna skulle kunna användas till annat, jag kan inte beskriva på något annat sätt än ett hån mot skattebetalarna.

”Det kostar inget att förenkla regelverket”

Det finns ett behov av strukturella förändringar på bostadsmarknaden som inte nuvarande regering vill veta av säger Mats Green.

– Regeringen hade fått igenom vilken regelförenklig i riksdagen som helst i morgon om man bara hade kommit med förslag, säger Mats Green (M).

I alliansen finns det en enighet om att förenkla byggreglerna.

– Skulle alliansen vinna valet skulle det komma regelförenklingar. Svar Ja.

Centerpartiets bostadspolitiske talesperson Martin Ådahl håller med sin allianskollega.

– Det kostar inget att förenkla regelverket. Hade man från regeringshåll valt att korrigera regelverket så hade man sparat elva miljarder och dessutom fått in pengar till statskassan, säger Martin Ådahl (C).

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Boverket