Utrop om tjuvar anmäls: ”Var en stark rasistisk underton”

Reporter: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett meddelande som har ropats ut till tunnelbaneresenärer har fått flera att reagera – då en särskild grupp människor pekats ut som tjuvar, avslöjar P4 Stockholm.

En tunnelbanechaufför har ropat ut ett ovanligt budskap till resenärer på tunnelbanans röda linje i Stockholm som har fått flera att reagera.

"Göm era laptops, böcker och smycken. Håll i tidningarna och kaffet för de här personerna tar allt. De är ficktjuvar allihopa", lyder meddelandet där en särskild grupp människor ska ha pekats ut som tjuvar, utan något belägg.

– Man brukar gå ut och varna för ficktjuvar, det förstår jag, men på det här sättet så kändes det som att det var en stark rasistisk underton i det hela, säger Linn till P4 Stockholm som är en av de som hört meddelandet.

En annan person som hört meddelandet planerar att polisanmäla händelsen som diskriminering.

SL: Inte okej formulering

SL:s presstalesperson Claes Keisu tycker inte att meddelandet är okej.

– Vi tycker absolut inte att man ska formulera sig på det här sättet som representant för SL. Vi tänker ta upp det här med våran entreprenör och förutsätter att de åtgärdar saken, säger han till radiokanalen.

Tunnelbanan och personalen sköts av MTR. Enligt deras presstalesperson Claes Nyberg ska man föra samtal med personalen.

– Finns det medarbetare som vi behöver ha en diskussion med så kommer vi ha det. Det viktigaste för oss är att våra medarbetare vet vilka ramar de kan röra sig inom och vad som är god ton, säger han till P4.

Publicerad: