Bahta stöttas av sin klubb: ”100 procent”

Riktar skarp kritik: ”Är bevisligen inte dopad”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Meraf Bahta har tagit timeout efter misstankarna om dopningsbrott.

Nu stöttas hon av sin klubb.

”Meraf är bevisligen inte dopad”, skriver Hälle IF i ett uttalande enligt GP.

Meraf Bahta, 29, riskerar avstängning.

Långdistanslöparen misstänks för brott mot dopningsreglerna efter att hon i somras dragit på sig en prick i vistelserapporteringen för tredje gången. I helgen kom beskedet att friidrottsstjärnan har anmälts till dopningsnämnden och att dopningskommissionen yrkar på ett års avstängning.

Det har gjort att Bahta tagit timeot.

”Vårt fulla stöd”

– Jag blev så klart besviken över beskedet men har inte gett upp hoppet om att bli frikänd, sa hon i ett pressmeddelande i onsdags.

Och nu stöttas hon – av sin klubb Hälle IF.

I ett pressmeddelande som Göteborgs-Posten tagit del av uttalar sig klubben om utredningen och ställer sig bakom 29-åringen.

”Hälle IF vill med anledning av Riksidrottsförbundets dopningskommissions rekommendation, att ge Meraf Bahta ett års avstängning, här ge ett förtydligande och vårt fulla stöd till Meraf”, skriver klubben och fortsätter:

Meraf Bahta utreds för en överträdelse av reglerna för vistelserapportering vilket i sig klassas som en överträdelse mot dopningsreglerna men det innebär INTE att Meraf är misstänkt för dopning. Meraf har under det senaste året testats 19 gånger och är bevisligen inte dopad”.

”Hoppas på friande”

Samtidigt skickar Ljungskile-klubben skarp kritik mot dopningskommissionen.

Meraf har, av olika anledningar, fått tre prickar i sin vistelserapportering och utreds därför av dopningsnämnden för överträdelse mot det regelverk som gäller vid vistelserapportering. Däremot har Meraf inte undvikit dopningskontroller och har inte heller avvikit från någon kontroll. Hennes tränare, landslagsledningen och övriga intressenter har hela tiden kunnat veta vart Meraf befunnit sig. Vi hoppas såklart på ett frikännande i dopningsnämnden och att få en rättvis bedömning, till skillnad från hur dopningskommissionen hanterade ärendet, vars ordförande uttalade sig dömande kring det sekretessbelagda ärendet innan det hade tagits upp för behandling av kommissionen.”

Vi som förening står bakom Meraf Bahta och stöttar henne till fullo”, skriver Hälle IF.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott