Filmtips 29 mars

Publicerad:
Uppdaterad:
Elaine Cassidy ombord.
Foto: ALLIANCE ATLANTIS COMMUNICATIONS
Elaine Cassidy ombord.

TV

Felicias resa

Originell blandning av drama och thriller.

Det handlar om en ung tjej (då 19-åriga fyndet Elaine Cassidy) som egentligen gör två resor. En fysisk, en psykisk.

Hon reser från Irland till den engelska industristaden Birmingham på jakt efter pojkvännen ( Peter McDonald) som bara övergav henne och sedan inte har hört av sig. Och hon genomför en slags mental resa in i en skrämmande värld när hon lär känna Hilditch ( Bob Hoskins), en vänlig medelålders man hon möter av en slump. Han är en riktig ensamvarg som lever i ett hus där inget verkar ha ändrats sedan 1950-talet.

Men bakom den vänliga fasaden finns något annat, kanske något hemskt... Eftersom det är Atom Egoyan, regissören bakom filmer som "Ljuva morgondag" och "Exotica", som stått bakom kameran blir resultatet en mycket annorlunda variant av "Skönheten och odjuret".

Han är aldrig intresserad av att berätta en historia så enkelt som möjligt utan skickar alltid iväg åskådaren på små stickspår och är ofta mer intresserad av att skapa stämningar, än av själva intrigen.

Här har han möjligen tagit sig lite vatten över huvudet, för Egoyans försök att få oss att känna lika mycket för Hilditch, med sin skruvade bakgrund, som för den oskyldiga Felicia fungerar inte riktigt. Det ger filmen ett onödigt kyligt drag.

Men "Felicias resa" är aldrig förutsägbar, har två rollfigurer man inte glömmer i första taget och en obehaglig stämning som är svår att ruska av sig. (Felicia"s journey, 1999)

SVT 2

21.15

Snowroller – Sällskapsresan II

Lasse Åbergs komedi om svenskar på skidsemester. Av alla Stig Helmer-äventyren, om sol- och skidsemestrar, segling och golf, är det här ett av de sämre. Kanske för att det till lite för stor del blir en upprepning av den första filmen.

Som vanligt har Åberg varit klok nog att placera ett antal duktiga skådespelare i de största birollerna, här Cecilia Walton, Eva Millberg och Björn Granath. (1985)

SVT 1

20.00

Möte i Hongkong

Blandning av thriller och kärleksdrama. Susan Hayward (1918- 1975) spelar en amerikanska som kommer till Hongkong för att leta rätt på sin försvunne make. Hon anlitar en smugglare ( Cary Grant, 1901-1960) - och blir kär i honom" (Soldier of fortune, 1954)

TV 4

23.55

Blow

Drama med verklighetsbakgrund. Johnny Depp är mycket trovärdig som mannen som blev 1970-talets störste smugglare av kokain till USA. Men när han och hustrun ( Penélope Cruz) själva blir missbrukare hamnar deras liv i en ond spiral" Regissören Ted Demme (1963-2002) dog av en hjärtattack under en kändismatch i basketboll. Läkare hävdade efteråt att den kan ha orsakats av kokainmissbruk. (2001)

Canal+ Gul

22.35

Önsketrädet

Välgjord, gripande barn- och familjefilm. Alfre Woodard spelar advokaten som efter mammans död återvänder till familjens rötter i den amerikanska södern. Där återupplever hon mammans favoritsaga, om ett önsketräd och en spännande man. (The Wish-ing tree, 1999)

TV 3

12.45

Ljuva morgondag

Atom Egoyans mycket starka och gripande kanadensiska drama.

Bygger på en bra bok av Russell Banks. Utspelas under vintern i en nordamerikansk stad, lamslagen av en olycka där många skolbarn omkom när skolbussen körde av vägen, genom isen, och sjönk i floden.

En advokat ( Ian Holm) vill hjälpa dem att stämma staden, chauffören eller vem som nu kan tänkas vara skyldig.

Men mest av allt river advokatens undersökningar bara upp stora sår bland stadens invånare. Sådant som varit hemligt kommer upp till ytan: vänsterprassel, incest, annat elände. (The Sweet hereafter, 1997)

SVT 1

0.10

Tom i bollen

Amerikansk komedi med Chevy Chase, Bill Murray och Rodney Dangerfield som utspelas på en förnäm golfklubb. Rätt larvig, regissören Harold Ramis har på senare år gjort mer "vuxna" komedier, som "Måndag hela veckan" och "Analysera mera!". (Caddyshack, 1980)

Kanal 5

17.50

Publicerad: