Experten: ”De arbetar i grupper”

avChristoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BJÖRN LINDAHL
Ulf Åsgård.

Under året har många befintliga och planerade flyktingboenden eldhärjats  – flera av bränderna misstänks vara anlagda.

Sveriges ledande expert på gärningsmannaprofiler, Ulf Åsgård, tror att mordbrännarna främst är unga män som är verksamma på orten där de bor. 

– Jag skulle tro att de arbetar i grupper om två eller tre, säger han till Sydsvenskan.

I år har nuvarande och planerade flyktingboenden brunnit från Arlöv i söder till Boden i norr.

Vid flera fall – som i Höör natten mot torsdagen – har polisen gått ut med att man hittat fynd som tyder på att bränderna är anlagda.

De många bränderna har fått politiker att reagera kraftfullt.

– Det är ett ynkligt och avskyvärt attentat. Man ger sig på de som sökt en fristad från förtryck och förföljelse, sa inrikesminister Anders Ygeman (S) på plats i Höör under torsdagen.

”Agerar där man bor”

Ulf Åsgård är psykiater och expert på gärningsmannaprofiler. För Sydsvenskan ger han nu sin bild av vilka som ligger bakom brandattentaten.

Enligt honom är det orimligt att anta att det finns en organiserad rörelse bakom händelserna. Men han tror ändå att det handlar om någon form av grupperingar som utför attentaten spontant.

– I första hand agerar man där man bor. Den nuvarande utbredningen och koncentrationen tyder starkt på att det är lokala förmågor, säger Åsgård till Sydsvenskan.

Polisen har nu satt in helikoptrar med värmekamera för att bevaka boenden i landet. Insatsen samordnas av polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Skryt nyckel till gripanden

Enligt Åsgård bör polisen rikta in sig på yngre personer.

– Sådana här saker gör inte 45-åringar. Det är grabbar och några få tjejer, som är sådär runt 20-årsåldern. Med tanke på tidigare erfarenheter skulle jag tro att de arbetar i grupper om två eller tre, säger Ulf Åsgård till Sydsvenskan.

Åsgård uppmuntrar polisen att vara vaksamma på rykten som uppstår. Något som kan leda till eventuella gripanden. 

– Det är den möjligheten man har på sikt. Att de här små konstellationerna spricker och att de skryter om vad som hänt, säger Åsgård.

Bränder på flyktingboenden 2015

Ett barnkollo som planerades att användas som asylboende brändes ner i närheten av Eskilstuna 23 oktober.

Interaktiv karta: Här har det brunnit

DECEMBER

16 december: Larm om flera bränder i ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn nära skånska Bjuv. Polisen utreder misstänkt mordbrand.

14 december: En villa i Södertälje totalförstörs i en våldsam brand samma dag som den skulle ha börjat användas som boende för ensamkommande flyktingbarn. Polisen utreder mordbrand.

9 december: Ett HVB-hem för ensamkommande har totalförstörts i en brand utanför Uppsala. En person som bor på boendet har gripits misstänkt för mordbrand.

9 december: En logementsbyggnad i Ängelholm som skulle bli flyktingboende börjar brinna när någon slänger in papper och någon vätska. Elden tar sig inte ordentligt.
3 december: Ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn eldhärjas i Götene. Polisen misstänker att branden är anlagd.

NOVEMBER

10 november: En lager- och kontorslokal i värmländska Forshaga eldhärjas. Kommunen hade inlett en utredning för att se om byggnaden skulle kunna bli aktuell som boende för asylsökande.

7 november: Ett planerat asylboende utanför Floda brinner ner till grunden. Orsaken till branden är ännu okänd.

7 november: En explosion inträffar på ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Kalmar. Polisen utgår från att detonationen var avsiktlig.

OKTOBER

29 oktober: Någon eller några häller brandfarlig vätska genom fönstret på en HVB-hem som också används som boende för ensamkommande flyktingbarn i Tjörnarp utanför Höör. Vätskan antändes, men personalen lyckades snabbt släcka branden.

28 oktober: Tre personer får föras till sjukhus efter en brand på Migrationsverkets ankomstboende i Jägersro, Malmö. Polisen rubricerar det som mordbrand.

28 oktober: Larm om brand vid tilltänkt asylboende i Danderyd. En väktare upptäckte att fasaden brann och släckte.

27 oktober: Mindre brand orsakad av att något brinnande kastas in på planerat flyktingboende på Färingtofta skola i Skåne. Automatlarmet gick och räddningstjänsten var snabbt på plats.

26 oktober: Brand i Lund vid dörren till ett boende för ensamkommande barn. Personalen släckte branden innan räddningstjänsten kom till platsen. Polisen misstänker att branden är anlagd.

26 oktober: Flera småbränder blossar upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn. Två personer sågs kasta sten, hälla ut brännbar vätska och tända på.

24 oktober: Ny brand på Rosenkullens asylboende i Munkedal, i en del som inte eldhärjades i förra branden.

23 oktober: En byggnad som används som barnkoloni på somrarna totalförstördes i en brand i Ärla, Eskilstuna. Kommunen har undersökt möjligheterna att göra om kolonin till flyktingboende. Utreds som mordbrand.

22 oktober: Ett planerat flyktingboende i Perstorp sattes i brand tidigt på morgonen. Byggnaden var tom. Utreds som mordbrand.

20 oktober: Ett flyktingboende i Munkedal eldhärjades. Fjorton boende evakuerades. Polisen utreder det som grov mordbrand.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

SEPTEMBER

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund, som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

AUGUSTI

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

MARS–JULI

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Orsaken till alla bränder är inte klarlagda. Polisen misstänker att ungefär en tredjedel av dem har startat inne på boendena.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM