Kände supportern har gått bort

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Blev känd efter kommentaren mot Foppa: ”Hans enda nöje på slutet var hockeyn”

Han kallade Peter Forsberg för ”Modoröv”, hade en obeskrivlig kärlek för Christian Lechtaler och Björklöven.

I går gick Samuel Ingesson bort, 23 år gammal.

– Han har opererats 59 gånger, men klarade inte den 60:e. Det enda fysiska nöjet och drivet han haft på slutet har varit Björklöven, säger mamma Ewa Brändström till Sportbladet.

Samuel Ingesson var ett stort Björklöven-fan och prydde till och med sitt studentplakat med klubbloggan. Bilderna är hämtade från Samuels Facebook-sida med familjens tillstånd.
Samuel Ingesson var ett stort Björklöven-fan och prydde till och med sitt studentplakat med klubbloggan. Bilderna är hämtade från Samuels Facebook-sida med familjens tillstånd.

Nästan en miljon gånger har människor sett klippet när en elva år ung Björklövensupporter vid namn Samuel Ingesson kallar världens bäste hockeyspelare, Peter Forsberg, för ”Modoröv”.

I går gick Samuel Ingesson bort, endast 23 år gammal.

Har eviga biljetter till Björklöven

Sedan 1999 har Samuel gjort 59 operationer. Men kroppen klarade inte av den 60:e – en galloperation.

– Den senaste tiden har han mått jättedåligt. Samuel har eviga sittplatser i Umeå Arena, men inte kunnat sett någon match den här säsongen trots att biljetterna kom innan säsongen. Vi har i stället fått följa matcherna på C More från sängen, det positiva var att man kunde se bortamatcherna hemma tyckte Samuel, berättar mamma Ewa Brändström.

”Vi kom aldrig iväg”

Samuel blev svårt sjuk och fick en hjärntumör redan som sjuåring och det var under den inledande tiden på sjukhuset som det stora intresset för ishockey – och Björklöven – föddes.

– Det var då Björklöven hälsade på och de har lagt underbart många timmar på Samuel. Bland annat Christian Lechtaler (tidigare kapten i Björklöven, numera GM i Frölunda) var fantastisk mot Samuel. Han har aldrig släppt honom och de har haft kontakt på slutet också. Förra hösten bjöd han ner oss till Göteborg med hotell, matchbiljetter och allt. Men på grund av situationen kom vi aldrig i väg, säger Ewa Brändström.

Drev en blogg

Och Samuel sa uppenbarligen alltid vad han tyckte. På sin blogg har han berättat öppet om sin kamp mot sjukdomen. Peter Forsberg fick som bekant höra vad han ”förtjänade” och även store idolen, Christian Lechtaler, fick sig en avhyvling av Samuel, berättar mamma Ewa.

– Det var en gång när Lechtaler kom upp till Björklöven som spelare i Hammarby. Då fick Samuel gå in i omklädningsrummet och så gick han raka vägen fram till sin idol och kallade honom ”förrädare”. Men det hela slutade sedan med att Samuel försökte värva över Lechtaler till Björklöven igen. Det var Björklöven som hade hans hjärta.

Kan hyllas i morgon

Björklövens supportergrupp Green Devils hoppas kunna få tillfälle att hylla Samuel Ingesson vid hemmamatchen mot Vita Hästen i morgon.

– Jag såg det i morse och vi har inte hunnit planera något än, men det kan nog bli i kväll när vi ska planera matchen i morgon. Alla vet ju vem han är tack vare den här videon med Foppa. Det är alltid sorgligt när en ung kille går bort alldeles för tidigt, säger Green Devils ordförande Peter Andersson.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!