Victoria är kungen – av kungligheter

Publicerad:

NYHETER

Kronprinsessan är fortfarande folkets favorit

1 av 6 | Foto: CAROLINA BYRMO
1. Kronprinsessan Victoria är överlägset populärast när svenska folket Tycker till.

Kungen ryckte ut för att förbättra relationerna till Saudiarabien.

Men det är Victoria som företräder Sverige bäst utomlands.

Hon är dessutom kungahusets överlägset mest populära medlem, enligt nya Aftonbladet/Sverige tycker.

Under den diplomatiska trätan med Saudiarabien skrev kung Carl XVI Gustaf ett brev till sin saudiske motpart kung Salman.

Huruvida brevet hjälpte till att lösa upp några knutar är oklart – enligt Svenska Dagbladet var det ”inte mycket mer än en hälsning på artighetsnivå” – men kungens inblandning har ändå rört upp känslor.

Kungen på andraplats

En ny undersökning från Aftonbladet/Sverige tycker visar att svenskarna inte ser kungen som hovets starkaste kort när det gäller att representera Sverige utomlands.

– Det är en majoritet av svenska folket, 61 procent, som tycker att Victoria är den representant för kungahuset som är bäst på att ­företräda Sverige utomlands, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige tycker.

Kungen kommer på andra plats – 18 procent av de svarande i undersökningen tycker att han är den kunglighet som är bäst på att företräda Sverige utomlands.

– Det är en ganska stor skillnad mellan hur män och kvinnor svarar. 71 procent av kvinnorna tycker att Victoria är bäst på att företräda Sverige utomlands, medan bara 51 procent av männen tycker det. 23 procent av männen och 12 procent av kvinnorna föredrar kungen, säger Karin Nelsson.

Victoria helt överlägsen

Deltagarna i undersökningen har även fått svara på vem i kungahuset de tycker bäst om överlag. Även här är Victoria överlägsen – 52 procent av de svarande tycker bäst om henne. Kungen kommer tvåa på 13 procent.

Mer förvånande är kanske att prins Daniel kniper tredjeplatsen med sex procent.

– Det kanske är lite av Victorias popularitet som faller över på honom, säger Karin Nelsson.

Aftonbladet/Sverige tycker har även mätt svenskarnas förtroende för hela kungahuset. Ungefär fyra av tio säger sig ha ganska eller mycket stort förtroende för kungahuset.

Läs hela undersökningen - i siffror

Längst ner på den här sidan hittar du hela Sverige Tycker

Publicerad: