Romson mot att SD-kampanj förstörs

Av: Olof Svensson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 11

Vice statsminister Åsa Romson (MP) kallar SD:s tunnelbanekampanj mot tiggeri för "stötande".

– Jag såg den här kampanjen som ett angrepp på den öppna stad som Stockholm är och som missriktad i förhållande till det som är allas vår vision, att tiggeriet på våra gator ska upphöra, säger hon.

Kampanjen har väckt stora protester och affischerna har vandaliserats. Delar av kampanjen har stoppats av SL av säkerhetsskäl, eftersom flera personer klättrat upp och rivit ned annonserna från takbjälkarna.

– Jag blev upprörd när jag såg den. Jag hade precis gått i en Prideparad som manifesterar att Stockholm är en öppen stad som vill behandla alla människor med värdighet och respekt. Så kommer man ner i tunnelbanan i centrala Stockholm och ser att det finns ett politiskt parti som i princip vill be om ursäkt för att vi har människor med romsk bakgrund som tigger, säger Åsa Romson.

Hon fortsätter:

– Alla vill få bort tiggeriet på gatorna men vi måste göra det på ett sätt som sätter människors värdighet i centrum.

"Obehagligt och osakligt"

Romson är emot vandalismen.

– Att riva ner affischer som sitter i tunnelbanan är olagligt. Det finns andra sätt att visa sitt missnöje.

Även barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér reagerade starkt på kampanjen.

– Jag tycker att budskapet är obehagligt och osakligt. Det är inte konstruktivt. Vi behöver en konstruktiv dialog om det här.

På frågan om det var rätt av SL att låta SD kampanja i tunnelbanan svarar båda ministrar att det är en fråga för SL och landstingspolitikerna i Stockholm.

Publicerad: