Här är Sveriges nya huvudstad

Publicerad:

NYHETER

Aftonbladets läsare vill att Örebro tar över

1 av 7 | Foto: TT NYHETSBYR?N
KUNGLIGT RESIDENS Örebro slott står på en holme i Svartån och uppfördes sannolikt av kung Magnus Eriksson under mitten av 1300-talet. Vid en flytt av huvudstaden får landshövdingen Rose-Marie Frebran flytta ut till förmån för kungafamiljen.

Kungen kan fortsätta att bo i ett slott, det finns ett stort torg i centrum och familjer kan roa sig på ett äventyrsbad.

Örebro blir Sveriges nya huvudstad – om Aftonbladets läsare får bestämma.

Du börjar din promenad på Stortorget. I stället för att gå förbi NK:s julskyltning beundrar du Rådhusets adventskalender, där en fönsterlucka öppnas varje dag i december. Sedan strosar du ner mot Svartån, som är ungefär lika spännande som Stockholms ström. Du blickar upp mot slottet och undrar vad kungen har för sig.

Händelserikt i staden

Så kan en vanlig promenad se ut i Sveriges huvudstad när Stockholm bytts – mot Örebro. Åtminstone är det så det kommer bli om Aftonbladets läsare får sin vilja igenom.

Örebro fick flest markeringar på kartan vi publicerade efter M-riksdagsledamoten och örebroaren Lotta Olsson motionerat om att Stockholm inte borde vara Sveriges huvudstad.

– Det är kul att Örebro uppmärksammas. Det händer mycket i stan nu och vi växer snabbt. Förhoppningsvis är det den känslan som spridit sig, säger kommunstyrelseordföranden Lena Baastad (S).

"Har en mycket bra placering"

Flera läsare lyfte fram Örebros gynnsamma geografiska läge.

– Vi har en mycket bra placering mellan Stockholm och Oslo. Där finns en stor utvecklingspotential, säger Lena Baastad.

Vilka är Örebros främsta sevärdheter?

– Slottet känner ju alla till. Sedan har vi också Gustavsvik. Det är ett upplevelsebad som är en av de mest besökta attraktionerna i Sverige efter Gröna Lund och Liseberg.

Kritik mot Stockholm

Tätt efter Örebro kommer Östersund. I kommentarerna uttrycker många läsare en frustration över den utbredda Stockholmsfixeringen.

Det förvånar inte Charlotta Mellander, professor vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och expert på regional utveckling.

– Storstadsregionerna brottas med problem som bostadsbrist och trängsel. På landsbygden frågar man sig hur samhället över huvud taget ska kunna leva kvar. Det är helt olika problem och många upplever att det bara är storstadens frågor som får utrymme.

Hon fortsätter:

– Detta leder till en stor splittring inom landet. Det är ett jätteproblem. Många tror att det räcker med att utlokalisera något statligt verk, men det är inte så enkelt.

Publicerad: