Så blir vädret i påsk

avJulia Wågenberg

NYHETER

Meteorolog: "Hopp om hyggligt varm påsk"

1 av 2 | Foto: TT

Mars blir supervarmt.

Och påsken kan bli supervarm.

– Det finns hopp om 15 grader, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm Geo.

Plocka fram tunna vårjackan och solglasögonen. Mars – och även påsken – blir varm, enligt långtidsprognosen från väderinstitutet Storm Geo.

– Norra Sverige ser ut att bli vinnare i påsk, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

De kommande veckorna bjuder, enligt prognosen, på ostadigt väder i norr och det passerar områden med snö och blötsnö. I söder är det stabilt och det förekommer klara dagar när temperaturen stiger.

"Riktig vårkänsla"

– Det blir en del riktigt soliga dagar med riktig vårkänsla, säger Groth.

I slutet av mars visar prognosen en omläggning av vädret i landets södra halva. Det blir ostadigt – men hinner stabiliseras något lagom till påsk. Temperaturen kan stiga till en hög tvåsiffrig siffra i både norr och söder.

– Det finns hopp om 15 grader, säger Groth.

"Hygglig" snötillgång

Den som planerat för en resa till fjällen i påsk kan ställa in sig på att kunna lapa sol. Kommer det finnas snö i backarna då? Jadå, enligt Groth.

– Snötillgången ser ut att bli hygglig i fjällorterna. Södra fjällen är däremot mer osäker. De lär få pumpa upp med konstsnö. I terrängen är jag tveksam på om det kommer att finnas särskilt mycket snö, säger han.

Mars blir hett

Påskvädret blir enligt prognosen normalt för årstiden. För mars ser det annorlunda ut.

– Det blir mycket varmare än normalt, säger Groth och syftar särskilt på de två kommande veckorna.

Den normala medelmaxtemperaturen, som Groth kallar den, i mars i södra Sverige är omkring fyra, fem grader. I norra delarna omkring nollan.

– I mars blir det i stället temperaturer som har höga värden, runt sju till nio grader i söder. Någon gång varje vecka går den nog även över tio grader. Det finns chans, eller risk beroende på hur man ser på det, att det blir tre, fyra grader över det normala i norr, säger Groth.

"Väldigt varm inledning" av 2015

Orsaken till det varma marsvädret är att lågtrycken har en ovanligt nordlig bana. Den arktiska kylan når inte svenska breddgrader. I stället sveper värmen in från Golfströmmen via sydvästliga vindar från Atlanten, förklarar Groth.

Den varma inledningen av 2015 visar att trenden från 2014 står sig. Fjolåret var rekordvarmt med en medelårstemperaturen på strax över två grader varmare än normalt.

– Ja, det blir en väldigt varm inledning på detta året måste jag säga, säger Johan Groth.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder