ÅSIKT

Orkan-seger

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

NAOMI KLEIN om hur McCain utnyttjade en naturkatastrof och Obama missade målet

Foto: AP
Släcker elden med bensin – John McCain och Sarah Palin använde orkanen Gustav som argument för att borra mer olja i USA.

Opinionsundersökningar visar att orkanen Gustav har hjälpt John McCain i hans kampanj för att nå Vita huset. Detta är helt enkelt ofattbart.

Kombinationen New Orleans och orkaner utgör det starkaste tänkbara argumentet för att det vi behöver är ”förändring”. Allt finns där: skriande ojämlikhet, djupt ingrodd rasism, en sönderfallande offentlig infrastruktur, global uppvärmning, grasserande korruption och privata säkerhetsföretag som har övertagit samhällets övervakningsfunktioner. Och inget av detta är i imperfekt. I New Orleans har hela kvarter förfallit, Charity-sjukhuset är fortfarande stängt, allmännyttiga bostäder har avsiktligt förstörts – och fördämningsvallarna är ännu långt ifrån färdigreparerade.

Orkanen Gustav borde ha inneburit politiskt råttgift för republikanerna, oavsett hur väl den hanterades. Men som Peter Baker konstaterade i New York Times: ”i stället för att springa bort från orkanen och de politiska risker den innebar rusade McCain rakt mot den”. Om denna strategi fungerade så berodde det åtminstone delvis på att Barack Obama har rusat bort från New Orleans under hela sin kampanj.

Till skillnad från John Edwards, som både började och avslutade sin nomineringskampanj omgiven av förfallet i New Orleans Ninth Ward, har Obama skyggat för den starka symboliska betydelse som staden i dag har. Han väntade till nästan ett år efter orkanen Katrina innan han besökte New Orleans, och tillbringade bara en halv dag där inför primärvalet i Louisiana. Under demokraternas partikonvent nämnde varken Michelle Obama, Hillary Clinton eller Joe Biden New Orleans i sina tal. Bill Clinton undslapp sig bara tre ord: ”Katrina och korruptionen”.

I sitt eget tal i Denver talade Obama visserligen om en regering ”som sitter och gör ingenting medan en stor amerikansk stad drunknar inför våra ögon”. Men de orden skrapar bara på ytan av det som hände med New Orleans fattigaste invånare, som först blev tvångsförflyttade och därefter tvingades se på medan deras hus, skolor och sjukhus stals från dem. Samtidigt som Obama talade i Denver höll familjer i New Orleans redan på att packa sina väskor i väntan på Gustav och förbereda sig för ännu en evakuering. De fick inte ens höra ett rutinmässigt ”ni finns i våra tankar och böner” från den demokratiske presidentkandidaten.

Det finns naturligtvis en rad politiska skäl till detta. Obamas kampanj försöker sälja in sig hos medelklassen, inte hos den klass av utstötta som New Orleans representerar. Problemet är att Obama, genom att nästan helt förtiga den mest iögonfallande inrikespolitiska skandalen i USA:s moderna historia, skapade ett politiskt vakuum. Det enda McCain behövde göra för att fylla detta var att befinna sig på plats när Gustav slog till. Visst, det var cyniskt av McCain att utnyttja orkanområdet som bakgrundstablå för sin kampanj. Men det var Obama som lämnade detta politiskt betydelsefulla område lika tomt och öde som ett hus i New Orleans Lower Ninth Ward.

Hittills har Obamas anhängare i stort sett accepterat kampanjens bedömning av de kompromisser som anses nödvändiga för att vinna, och bara manat på den med största försiktighet. Det faktum att republikanerna har lyckats vända New Orleans till sin fördel borde en gång för alla göra slut på denna blinda lydnad.

Republikanerna har en bättre attityd till sin kandidat. När de inte gillar McCains ståndpunkter ändrar de helt enkelt på dem. Ta den mest kontroversiella frågan i årets valkampanj: oljeborrning till havs. För bara fyra månader sedan fanns den inte ens på dagordningen. Under republikanernas primärvalskampanj nämndes den knappast, och när frågan dök upp i debatten var McCain motståndare till idén. Inget av detta utgjorde något bekymmer för före detta talmannen i representanthuset Newt Gingrich och hans nybildade organisation ”Amerikanska lösningar för framtiden”. Gingrich väntade tålmodigt på det som hans parti älskar mest av allt: en kris. Krisen anlände i maj, när oljepriset närmade sig 130 dollar fatet. Först kom en begäran om att bensinpriset skulle sänkas genom att man tillät inhemsk borrning (nonsens). Sedan kom en opinionsundersökning, baserad på pinsamt ledande frågor som: ”Vissa personer har föreslagit att Förenta staterna, för att bekämpa de stigande energikostnaderna och minska sitt beroende av utländska energikällor, borde använda mer av sina egna inhemska energitillgångar, inklusive den olja och det kol som redan finns här i Förenta staterna. Är du för eller emot denna idé?” Ni kan gissa vad folk svarade. Två veckor senare bytte McCain inställning i frågan om oljeborrning till havs.

Det fanns hela tiden en risk med att göra oljeborrning till havs till nyckelfrågan i McCains kampanj, eftersom denna utvinningsmetod inte alls är så säker som dess förespråkare påstår. Miljövänner har försökt lyfta fram detta faktum, men inget argument är riktigt lika kraftfullt som en kategori 5-orkan som skakar om oljeplattformar i Mexikanska golfen och tvingar fram evakueringar och blixtbelyser risken för omfattande oljeutsläpp.

Gustav utgjorde ett av dessa sällsynta ögonblick då politiska argument kan baseras på verklighet, inte på retorik. Nu var rätta tidpunkten att bara peka och säga: ”Detta är anledningen till att vi motsätter oss mer oljeborrning.” Nu var också rätta tidpunkten att påminna om en rapport från den federala myndigheten Minerals Management Service som fann att det inträffade mer än 100 olyckor i samband med orkanerna Katrina och Rita, vilka resulterade i att sammanlagt 743 400 gallon olja spilldes ut runtom i regionen. För att ge ett perspektiv på den siffran kan nämnas att 100 000 gallon klassificeras som ett ”omfattande utsläpp”. Om man känner sig särskilt modig är en kategori 5-orkan också ett lägligt tillfälle att påminna om att vetenskapsmännen ser ett samband mellan kraftigare stormar och varmare temperaturer i världshaven – som bland annat värms upp av de fossila bränslen som utvinns från dessa inte helt stabila plattformar.

Obama hade inte möjlighet att framföra den här typen av argument när Gustav slog till. Anledningen är att hans kampanj hade fattat ett annat ”strategiskt” beslut: att kompromissa i frågan om oljeborrning. Återigen hade ett vakuum skapats som snabbt fylldes av republikanerna, som omedelbart (och på ett absurt sätt) kopplade orkanen till behovet av ”energisäkerhet”. Morgonen efter att Gustav nådde land i Förenta staterna manade George Bush till mer oljeborrning. Dessförinnan hade McCain besökt orkanområdet tillsammans med sin nya parhäst, Sarah Palin, som tidigare bara gjort sig känd för att ha suttit i kabeltelevisionens program och sagt att ”vi måste borra, borra, borra”.

I stunder av kris blir det möjligt att uttala svåra sanningar kraftfullt och tydligt. Men när sanningen har tystnat fungerar djärva och fräcka lögner nästan lika bra.

Naomi Klein