ÄNTLIGEN FRIA!

Av: Elisabet Wahl, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter åratal i fångenskap

1 av 6 | Foto: Reuters
Lyckostund Consuelo Gonzalez och Clara Rojas mottogs av Venezuelas president Hugo Chavez och lyckliga anhöriga.

Politikerna Clara Rojas och Consuelo Gonzalez har hållits fångna i djungeln i Colombia i flera år.

I dag släppte Farcgerillan dem fria.

– Vi har blivit återfödda, sa en leende Rojas när hon släpptes.

I dag kom beskedet många har väntat på. Clara Rojas, 44, och Consuelo Gonzalez, 57, släpptes från Farcgerillan efter flera års fångenskap. Överlämnandet skedde på en mötesplats i djungeln i sydöstra Colombia under stort hemlighetsmakeri.

Helikoptrarna som kom för att hämta kvinnorna hade bara en timme på sig och skulle de inte ha hunnit med sitt uppdrag då skulle Rojas och Gonzalez återföras till gerillan. Men frigivningen gick enligt planerna och kvinnorna fördes först till Santo Domingo innan de gick ombord på ett litet plan som förde dem till Venezuelas huvudstad Caracas.

Där togs de emot av sina familjer som väntade på flygplatsen i färdigtryckta t-tröjor med texten ”Frihet för alla, nu!”.

Därefter bar det av direkt till president Chavez i presidentpalatset Miraflores.

– Det här är det största miraklet gud kunde ge oss, sa Clara Rojas mamma tll den lokala tv-stationen Caracol efter att hon hade fått beskedet om att dottern var fri.

Fångar i sex och sju år

De två kvinnorna har varit vänstergerillans fångar i sex respektive sju år. Rojas var närmaste medarbetare till den gröna politikern och presidentkandidaten Ingrid Betancourt. Rojas och Betancourt kidnappades samtidigt under sin valkampanj.

Gonzalez är före detta kongressledamot. De båda ingår i en grupp på över 40 av Farcs fångar som gerillan velat utväxla mot över 500 gripna Farcrebeller.

Under hennes tid i fångeskap har hennes make avlidit och en av hennes döttrar fött ett barn. Bilderna från frisläppandet visar två magra kvinnor men som i övrigt verkar vara relativt friska.

Venezuelas president Hugo Chavez har spelat en stor roll i frigivningen. Han anlitades redan i höstas av Colombias president för att medla mellan Farc och den colombianska regeringen. Men sedan sparkades han sedan han, enligt Uribe, hade tagit sig för stora friheter.

I dag ses frigivningen som en stor personlig triumf för honom.

– De är fria. Jag sade till dem båda: ”Välkomna till friheten”, sade en stolt Chavez sedan han talat i telefon med de båda kvinnorna strax efter att de överlämnats ur Farchänder till Venezuelas inrikesminister.

– Jag hälsade på Farcs patrullchef, och på Clara och Consuelo – de var rörda. Minister Rodriguez säger att de är vid god hälsa, sade Chavez enligt nyhetsbyrån EFE.

Födde en son i fångenskap

Den långdragna frigivningsprocessen har tidigare komplicerats av det faktum att Clara Rojas födde en son i fångenskap. Fadern tros vara en av kidnapparna. Pojken antogs vara tillsmmans med henne men var plötsligt försvunnen.

Då meddelade Colombias president Alvaro Uribe att pojken befann sig på ett barnhem. Nu visar det sig att den treårige pojke som befinner sig på ett barnhem i Colombias huvudstad Bogota är med 99,99 procents säkerhet Rojas son. Det framkom av spanska laboratoriesvar på DNA-prover, som offentliggjordes på torsdagen.

Nu ska han återförenas med sin mamma och mormor.

– Jag skulle vilja hämta Emmanuel med en gång, sade Clara Rojas om sin son, som alltså är född i fångenskap och överlämnad till ett barnhem.

Utöver den glädje som sprider sig i det våldshärjade Colombia över de frigivna kvinnorna, väcks nu försiktiga förhoppningar om att fredsförhandlingar mellan regeringen och den över 40 år gamla gerillan ska väckas till liv.

Publicerad: