Hemligheten bakom gesten till Turina

Av: Fredrik Jönsson, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Mutumba avgjorde mot AIK och hälsade till vännen

Martin Mutumba sköt 3-1 och tre poäng till AIK.

Efteråt skickade han en hälsning till sin bortgångne vän Ivan Turina i himlen.

– Jag skojade med Ivan. Ivan sa alltid att jag inte kunde skjuta med vänster, säger Mutumba till Sportbladet.

Natten till torsdag avled Ivan Turina och mycket av fokus i mötet mellan AIK och IFK Göteborg handlade om den bortgångne målvakten.

Han hedrades före, under och efter matchen.

AIK fick också lämna Friends Arena med en 3-1-seger efter att ha vänt underläge mot IFK Göteborg.

”En riktig berg- och dalbana”

AIK fick två straffar inom en dryg minut i första halvlek, men missade båda. Knappt tio minuter senare gjorde i stället Philip Haglund 1-0 till IFK Göteborg från straffpunkten.

– Det var en berg- och dalbana av känslor från samlingen på Karlberg vid tretiden till matchstart, tio över sju, eller när matchen började, säger AIK:s Nils-Eric Johansson.

Hur hanterar man det?

– Vad gör man? Man försöker hitta sina rutiner som man har vid match. Nu var alla de ganska trasserade också med tanke på alla de underbara hyllningar som blev innan matchen, under matchen och efter matchen. Det var en underbar dag och underbar kväll för oss spelare och jag hoppas det var det för supportrar också. Jag tycker det var enormt värdigt för Ivan. Det var enormt mycket kärlek där ute i kväll.

Men efter en dryg halvtimme kvitterade AIK efter att Martin Mutumba gått runt på vänsterkanten och lirat in till Kennedy Igboananike som sköt in 1-1.

I början av andra halvlek tog AIK ledningen efter att Nabil Bahoui skickat in bollen från högerkanten och Celso Borges kommit på bortre stolpen och skjutit in 2-1.

”Borta men aldrig bortglömd”

Med tio minuter kvar på klockan fastställde Martin Mutumba slutresultatet 3-1 efter ett hårt skott med vänsterfoten.

Mutumba pekade på vänsterfoten, satte sig på knä och pekade mot himlen.

– Det var för min vän som dog med sina två barn i Sundbyberg, Hallonbergen. De sprängdes i en lägenhet, det var en bomb där. Och det var för Ivan också, en lagkamrat, säger Mutumba till Sportbladet.

Hur kändes det att spela med tanke på de två tragedierna?

– Det var jobbigt som fan. Men fotboll är det som förenar mig och Ivan, vi skulle inte känna varandra om vi inte spelade i samma lag. Och sen min vän, det var jobbigt som fan. Han ville alltid att jag skulle spela fotboll, att jag skulle vara Rinkebys ansikte utåt med min fotboll.

Det såg ut som att du pekade på låret efter målet i målgesten?

– Jag skojade med Ivan. Ivan sa alltid att jag inte kunde skjuta med vänstern.

Så det var vänstern du pekade på?

– Ja.

”Han skrattade säkert”

Vad tror du han tänkte däruppe när han såg det?

– Han skrattade säkert och sa: ”Det var tur, gör det igen”, typ.

Hur kändes det att vinna idag för att vinna?

– Det kändes riktigt bra. Jag hoppas att vi kan vinna matcher för hans skull, och göra en så bra säsong som möjligt för Ivan.

Efteråt gick AIK-spelarna ner till ena målet och det blev en ny tyst minut efter att spelarna placerat ut en banderoll med texten: ”Gone but never forgotten. Rest in peace. Ivan Turina”.

Fritt översatt betyder det: ”Borta men aldrig bortglömd. Vila i frid. Ivan Turina.”

– Vi vinner för Ivan, vi vinner för alla oss. Det är hans lag, det är vårt lag, det är supportrarnas lag, AIK. Vi gör det för Ivan, vi gör det för alla. Självklart har Ivan en stor plats i kväll. Det var enormt värdigt, säger Nils-Eric Johansson.

– Jag tycker att Göteborg visar mycket kärlek och respekt också, även andra klubbar i hela Sverige. I en tid som denna, när många förknippar AIK med huliganer och bråk, visar vi att det är laget med mest känslor och passion också.

”Mycket besviken på vår insats”

Det var IFK Göteborgs första förlust den här säsongen och laget är kvar på tredje plats i allsvenskan.

– Jag är mycket besviken på vår insats. Det känns som att matchen var öppen och böljande, det var konstiga situationer och tre straffar i första halvlek. Vi hade inte den bästa dagen, säger Blåvitts tränare Mikael Stahre till C More.

AIK tog ett kliv upp i tabellen till åttonde plats.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.