Profilernas kritik mot Fis: ”En mardröm”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Avstängde Belov vann gårdagens lopp i Gällivare
Foto: TT / Bildbyrån
Avstängde Belov vann gårdagens lopp i Gällivare

Flera ryska längdåkare är portade från OS på livstid – men är än så länge fria att tävla i världscupen.

Nu riktar SVT-profilerna skarp kritik mot Fis.

– Det här är en idrottslig mardröm för alla inblandade, säger experten Anders Blomquist i Vinterstudion.

Sex ryska längdåkare är avstängda från OS på livstid. Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Alexej Petukhov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin och Julia Ivanova förekommer alla i den så kallade McLaren-rapporten som avslöjade en statsstyrd rysk dopning i samband med Sotji-OS 2014, vilket ligger bakom internationella olympiska kommitténs (IOK) beslut att stänga av dem.

Men eftersom att internationella skidförbundet (Fis) ännu inte har agerat är ryssarna än så länge fria att tävla i världscupen.

Något som fått många att rasa.

”Inte trovärdigt på något sätt”

Ämnet kom på tal på nytt i SVT:s Vinterstudion inför lördagens tävlingar i Gällivare och många av profilerna riktade skarp kritik.

– Att Fis inte har fattat något beslut är så klart en idrottslig mardröm för alla inblandade. Det här måste landa i ett gemensamt beslut, annars blir det inte trovärdigt på något sätt. Det är en situation som man inte ska behöva vara i. För mig finns det inget annat än att Fis kommer till samma slutsats som IOK, och det borde redan ha kommit ett beslut, säger expertkommentatorn Anders Blomquist.

– När ett beslut bör komma? Absolut innan världscupen börjar (nästa helg), fortsätter han.

Kollegan Jacob Hård är inne på samma spår – och riktar kritik mot att IOK ännu inte kommit med några bevis för avstängningarna.

”Bara märkligt”

– De kommer bli tvungna att lägga fram bevis. De säger att de vill hålla individuella förhör med alla åkare och det tar ju sin tid, men det skulle ha kommit ett beslut redan nu, säger Hård.

På fredagen stal Ryssland showen i den svenska skidpremiären i Gällivare. Ryssarna knep åtta av de nio främsta placeringarna på herrarnas tio kilometer, där OS-avstängde Jevgenij Belov vann loppet.

– Hela situationen är konstig. Det borde vara svart eller vitt när man stänger av åkare, finnas en stark bevisning. Att man inte delger den till Fis så att de kan ta ett korrekt beslut känns bara märkligt, säger Mathias Fredriksson i SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE