Macron och Löfven visade sin avsky

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

GÖTEBORG/VÄSTERÅS. Kvinnor inom en lång rad yrkesgrupper, nu senast inom politiken, har vittnat om sexuella övergrepp och ofredanden.

Under en gemensam presskonferens visade både statsminister Stefan Löfven (S) och Frankrikes president Emmanuel Macron sin avsky mot de som kränker kvinnor.

– Det är en skam för vårt samhälle, säger Löfven.

– Vi måste förändra tankesättet i hela samhället, säger Macron.

1 av 3 | Foto: Anders Deros
Emmenuel Macron och Stefan Löfven.

Till följd av den uppmärksammade #metoo-kampanjen har det startats flera upprop av kvinnor i olika yrkesgrupper i Sverige. De vittnar om våldtäkter, sexuella trakasserier och kränkningar. Och de kräver förändring.

I dag var det 1 300 kvinnor inom politiken som gemensamt sa ifrån.

När statsminister Stefan Löfven och Frankrikes president Emmanuel Macron höll en gemensam presskonferens efter EU-toppmötet i Göteborg kommenterade de båda de senaste vittnesmålen.

Löfven, som uttalat sig flera gånger kring #metoo, sa att han var förfärad över att höra om de hemska upplevelser som kvinnor har tvingats utstå.

– Det är vidrigt. Det är uppenbart att vi kan se det i alla delar av vårt samhälle. Inom industrin, vi har sett skådespelare och nu politiker. Vi har även hört om studenter som drabbats på våra universitet, säger han.

Löfven och Macron visade sin avsky

Statsministern säger att det är otroligt viktigt att brotten polisanmäls och att det skyldiga straffas. Men han menar också att det behövs en diskussion i samhället kring manlighet.

– Vi visste att det här problemet fanns, men jag tror inte att någon kunde föreställa sig omfattningen. Vi behöver en diskussion om hur vi ska bete oss, vi behöver diskussioner och information i våra skolor så att pojkar och unga män förstår vad det innebär att vara man. Män kränker inte kvinnor och trakasserar dem inte sexuellt. En man respekterar kvinnor. Det här är en skam för vårt samhälle.

Emmanuel Macron slog fast att samma problem finns i Frankrike.

– Vi har exakt samma situation och samma skam, säger han.

Han berättade också att kampen sexuella trakasserier låg högt upp på listan när han i början av sin presidentkandidatur genomförde opinionsundersökningar kring vad folk ser som stora problem i samhället.

– Då var det inte många som trodde på det. Det är varför jag gjorde jämställdhet mellan män och kvinnor som en av de viktigaste frågorna jag driver.

”Vi måste förändra tankesättet”

Macron kallade de dolda sexuella våldet mot kvinnor för ”outhärdligt”

– Jag tycker vi måste förändra hela samhällets tankesätt. Det är otroligt viktigt att utbilda människor och hindra det från att kunna hända, är otroligt viktigt.

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna som i dag inledde sina landsdagar i Västerås, har också kommenterat de senaste vittnesmålen om övergrepp inom politiken.

– Det som sker nu är mycket välkommet. I samhällssektor efter samhällssektor öppnas det upp för den här diskussionen och den här debatten. Det bästa det för med sig är att vi ökar medvetenheten om detta. Det blir lättare för den som utsätts för övergrepp i framtiden, att våga kliva fram och berätta om det, och det blir svårare för chefer att blunda. Det tror jag är den stora effekten av hela den här diskussionen.

– Politiken är verkligen inget undantag, det är vanliga människor i varenda samhällssektor, kulturvärlden, tidningsredaktioner, politik. Det här finns överallt tror jag.

ARTIKELN HANDLAR OM