Även Abeba Aregawis b-prov var positivt

avEmelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det var inte bara a-provet som var positivt.

Idag kom det väntade beskedet att även Abeba Aregawis b-prov visar spår av den förbjudna substansen meldonium, rapporterar SVT.

Nu väntar sannolikt en lång avstängning.

Har brukat tabletter gjorda för köttdjur

Det var förra måndagen som beskedet att den svenska friidrottsstjärnan Abeba Aregawi fastnat i ett dopningstest skakade om idrotts-Sverige.

25-åringen, som krävde en analys även av b-provet, har sedan dess inte gjort några uttalande men har genom agenter och förbundskaptenen Karin Torneklint meddelat att hon är oskyldig.

"Öppnades när vi var där"

I dag var löparen på plats i Lausanne, Schweiz, för analysen av b-provet.

– Det öppnades när vi var där. De tog sen en bit av det frusna urinet vilket är starten på hela processen, så det har precis börjat och nu väntar vi på resultatet, sa agenten Jos Hermens till SVT tidigare under dagen.

Resultatet av en b-provsanalys tar vanligtvis två-tre dagar men i det här fallet kom alltså beskedet samma dag.

– Det har snabbats på något så in i bänken utifrån den informationen vi hade tidigare, sa generalsekreteraren på friidrottsförbundet, Stefan Olsson till Sportbladet.

Agenten Jos Hermens bekräftar det positiva provsvaret för SVT.

"Lite överraskad"

– Jag har varit inne och tittat i alla olika mejlkorger, efter den kontakten vi har med IAAF, men har inte fått det officiellt bekräftat. Jag kan därför inte kommentera det på grund av det regelverk som finns och är faktiskt lite överraskad över att någon annan har det officiella, säger Stefan Olsson när Sportbladet når honom efter beskedet.

Meldonium ska enligt Wadas regelverk ge fyra års avstängning om det inte finns några förmildrande omständigheter, som att man kan bevisa att man omedvetet fått i sin substansen. Det svenska friidrottsförbundet dubblar, enligt en relativt ny policy, sedan avstängningen från landslaget.

Sportbladet har sökt Jos Hermens.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM