Han blev rånad i Rio – av polisen

avJarkko Päiväniemi

Foto: FACEBOOK/JASON LEE
Jason Lee.

Jujutsu-mästaren Jason Lee från Nya Zeeland har bott i Rio de Janeiro i ett år.

I söndags fick han se baksidan av OS-staden.

Lee påstår sig blivit kidnappad och rånad – av polisen.

– Jag tror jag aldrig förut känt som att jag kunde dö, säger han.

Den 5 augusti är det dags för OS-invigningen i Rio de Janeiro. De första ledarna och aktiva har redan anlänt till mångmiljonstaden i Brasilien.

En som varit där ett längre tag är Jason Lee, 27.

Lee – som är nyzeeländsk mästare i jujutsu (ingen OS-gren) – har bott i Rio i ett år tillsammans med flickvännen Laura McQuillan.

I söndags var han med om en otrevlig incident. Enligt Lee blev han stoppad av två MC-poliser när han körde bil. Polismännen sa att det handlade om en rutinkontroll för att kolla om han hade narkotika eller vapen med sig i bilen.

– Först sa han åt mig att bre ut armarna och så gjorde han en kroppsvisitation. Han rörde mina genitalier, vilket var en liten överraskning, berättar Jason Lee till The Sydney Morning Herald.

Krävde 5 000 kronor

Därefter påstod polisen att Lee brutit mot lagen eftersom han som utlänning inte får köra bil i Brasilien utan att ha med sig passet.

– Jag vet att det inte är så. Uthyrningsfirman hade inte nämnt det alls. Polisen öppnade en bok och visade mig texter på portugisiska, av vilka jag kunde läsa cirka vart tredje ord, berättar Jason Lee till The Sydney Morning Herald.

Polisen krävde 2 000 brasilianska real (motsvarande cirka 5 000 svenska kronor) för att inte gripa honom.

Lee hade inte så mycket kontanter på sig så polisen bad honom ta ut beloppet från en bankomat. De tvingade honom köra mot trafiken på motorvägen och stannade sedan under en bro.

Då fruktade han för sitt liv.

– Jag tror jag aldrig förut känt som att jag kunde dö, säger han.

”Förstår att du tvekar"

En av poliserna och Lee åkte sedan till en bankomat där han tog ut pengar, gav dem till polisen och släpptes till slut fri.

– Han sa att jag inte får berätta om detta till någon, inte ett ord, säger han.

Men redan samma kväll gick Jason till turistpolisen i Rio de Janeiro och anmälde händelsen.

– En av killarna som jag rapporterade det till sa "vi förstår att du tvekar, eftersom vi är polisen, och den grenen av kåren är så skrämmande att till och med vi är rädda för dem", säger Jason Lee till The Sydney Morning Herald.

ARTIKELN HANDLAR OM