Cecilia Wikström (L): Dawit Isaak lever

Av: Susanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak lever, säger presidentens rådgivare Yemane Gebreab.

Det uppger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).

– Det är jättebra att de har uttalat sig om det. Sen behöver vi ju liksom se bevis, säger Dawits dotter Betlehem Isaak till Aftonbladet.

Journalisten Dawit Isak har suttit i fängelse i snart 15 år, för ”brott mot rikets säkerhet”. Någon rättegång fick han inte.
Foto: PRIVAT
Journalisten Dawit Isak har suttit i fängelse i snart 15 år, för ”brott mot rikets säkerhet”. Någon rättegång fick han inte.

På fredagen är det 15 år sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Under hela fängelsevistelsen har han inte fått någon rättegång, eller någon kontakt med omvärlden.

Nu intygar Eritreas presidentrådgivare Yemane Gebreab för svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström att Dawit Isaak är vid liv. Det berättar hon för Expressen.

– Vi hade ett fint samtal. Han såg mig i ögonen och tog mig i handen. Tidigare har de bojkottat svenska företrädare så detta var förtroendeskapande på alla sätt, säger Cecilia Wikström till tidningen.

I tisdags befann sig Cecilia Wikström i New York, i FN:s högkvarter. Där hamnade hon av en tillfällighet i närheten av Yemane Gebreab, Eritreas president Isaias Afewerkis närmaste rådgivare. Hon bad om ett privat möte med Gebreab.

– Jag är präst och vet vad kyrkan har gjort i Eritrea. De har byggt upp sjukvård, skolor och är väldigt positivt sedda av folket. Jag sa att jag är mamma, att jag har två barn och att även Dawit Isaak har barn och fru som väntar på honom.

Efter en stund ställde Cecilia Wikström den känsliga frågan.

– Om Dawit Isaak var vid liv. ”Yes”, svarade han. Han kunde bekräfta att han lever, säger Cecilia Wikström till Expressen.

Dottern: ”Min magkänsla hela tiden”

Dawit Isaaks dotter Betlehem Isaak, 22, säger till Aftonbladet att hon är försiktigt positivt till beskedet.

– Ja alltså de hade ju samma uttalande i juni, och det är klart att det är positivt. Det här har jag ju vetat, det har varit min magkänsla hela tiden, säger Betlehem Isaak till Aftonbladet.

I juni bekräftade Eritreas utrikesminister Osman Saleh att Dawit Isaak är vid liv, i en intervju med franska radiokanalen RFI. Nu hoppas Dawit Isaaks familj att ord ska bli handling i fallet.

– Målet måste ju vara att det ska komma en rättegång eller att han släpps. Det är ju dit jag vill komma. Men det är jättebra att de har uttalat sig om det. Sen behöver vi ju liksom se bevis, säger Betlehem Isaak till Aftonbladet.

Snabbkoll: Fallet Dawit Isaak på 30 sek

Foto: PRIVAT
Dawit Isaak.

■ ■ Dawit Isaak är en svensk-eritreansk journalist som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001, utan rättvis rättegång.

■ ■ Isaak kom till Sverige som flykting 1987 och blev svensk medborgare 1992.

■ ■ Han återvände till Eritrea för att arbeta på tidskriften Setit, som 2001 publicerade ett öppet brev som krävde att Eritrea skulle bl demokratiskt och rättvost.

■ ■ Dawit Isaak och ett 20-tal andra journalister och oppositionella greps. Sedan dess har Isaak suttit fängslad utan rättegång, med undantag för två dagar då han släpptes och sedan greps igen i november 2005.

■ ■ Sverige har på olika sätt försökt trycka på för att Isaak ska släppas.

■ ■ Eritrea är ett av länderna i världen med hårdast förtryck.

LÄS OCKSÅ: Dawit Isaak, fånge nummer 36 – så har han det i fängelset

Publicerad:

LÄS VIDARE