Carlito, du hånar svenska värderingar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Andreas Norlén fråga till artisten Carlito: Vems sida står du på?

Jag står på samma sida som tjejer och killar som inte får välja kompisar, partner eller livsstil till följd av hedersrelaterat förtryck. Vems sida står Carlito på? frågar Andreas Norlén i sitt svar till artisten.
Jag står på samma sida som tjejer och killar som inte får välja kompisar, partner eller livsstil till följd av hedersrelaterat förtryck. Vems sida står Carlito på? frågar Andreas Norlén i sitt svar till artisten.

REPLIK. Artisten Carlitos grova angrepp på mig visar övertydligt varför det är så viktigt, men ibland svårt, att försvara vårt samhälles värdegrund så som jag efterlyste. När jag talar om en värderingskris till följd av förtrycket i förorterna, fördömer han min text som islamofobisk och hånar begreppet svenska värderingar.

Han har två huvudinvändningar: Jag beskriver förorter rasistiskt, när jag lyfter fram till exempel kvinnoförtryck i stället för social utsatthet, och jag kritiserar inte den rasism som en del infödda svenskar står för. Han frågar också om det är ett uttryck för svenska värderingar att bränna ner flyktingboenden.

Många svenska värderingar finns i de flesta västerländska samhällen. Några exempel: yttrandefrihet, tankefrihet, demokrati, jämställdhet, respekt för dem som tror och tycker annorlunda samt frihet att göra egna livsval och ansvar för valens konsekvenser.

Att Carlito ställer sin absurda fråga om brandattentaten visar att han inte förstår skillnaden mellan ett samhälles värdegrund och de åsikter som små, extremistiska grupper kan hysa. Därför ser han inte heller skillnaden mellan att kritisera islamister, vilket jag ofta gör, och att kritisera muslimer i allmänhet, vilket jag aldrig gör.

Att försvara svenska värderingar är inte att ta avstånd från vissa religioner. Hedersförtryck, könsstympning och tvångsäktenskap finns i flera kulturer. Kampen mot extremistisk islamism förs i hög grad inom islam. Miljoner muslimer lever integrerade i västerländska samhällen och vill inte lyda fundamentalisternas vilja.

Jag diskuterar gärna både social utsatthet och rasism. Mer behöver göras för att jobb och hopp ska ersätta utanförskap. All rasism ska bekämpas. Jag avskyr främlingsfientlighet och har varnat för en våldsam rasism som lett till mord. Det råder dock ingen tvekan om att rasism strider mot svenska värderingar. Det har däremot till följd av räddhågsen tolerans funnits stor tveksamhet inför att kritisera oacceptabla värderingar i vissa grupperingar.

De som drabbas hårdast, om vi inte står upp för svenska värderingar, är människor som flytt från krig och förtryck för att bygga ett nytt liv i vårt land. De ska inte upptäcka att friheten bara finns för infödda svenskar, medan de är hänvisade till områden som domineras av samma värderingar som en del av dem flydde från.

Jag står på samma sida som tjejer och killar som inte får välja kompisar, partner eller livsstil till följd av hedersrelaterat förtryck, jag håller på kvinnorna som vill röra sig fritt, jag står upp för dem som vill lära sig om frihet, demokrati och jämställdhet och på riktigt bli en del av Sverige.

Vems sida står Carlito på?

Andreas Norlén

Ordförande i riksdagens konstitutionsutskott (M)

Läs Andreas Norléns debattartikel: Vi måste våga prata om svenska normer

Och reaktionen från Carlito: Att bränna asylhem - är det svensk norm?

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs mer:

Andreas Norléns debattartikel: Vi måste våga prata om svenska normer

Reaktionen från Carlito: Att bränna asylhem - är det svensk norm?

Och slutrepliken från Carlito: Vi har inte bara en svensk värdegrund

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN