"Pia coachar som hon spelar gitarr"

avKristoffer Bergström

Rotterdam, NEderländerna. Sverige får värsta tänkbara motstånd i EM-premiären.

Men det får faktiskt Tyskland också.

– Ja! Pia coachar laget som hon spelar gitarr, säger deras förbundskapten Steffi Jones.

Foto: TT
Tysklands förbundskapten Steffi Jones

Är det sant?

När Sveriges boll drogs tredje sist och det stod klart att Blågults EM-premiär blir en repris av OS-finalen möttes två förvånade blickar i lokalen.

– Pia och jag bara tittade på varandra och sa: åh, igen! säger Tysklands förbundskapten Steffi Jones.

– Jag började faktiskt skratta. Jag tänkte: det här är inte sant. Vi ska bli förföljda av Tyskland, säger Sundhage.

"Bara på't direkt"

Statistiken är så nattsvart för Sverige att du i stället för att läsa den lika gärna kan glo ner i en hink tjära. Tyskland har vunnit sex raka EM-guld. De har slagit Sverige i nio raka mästerskapsmatcher.

– När de drar Sverige tänker jag: mmmja, det är bara på’t direkt. Vi har mött dem så många gånger. Ska man möta dem kanske det är lika bra att göra det första matchen, säger Pia och lyfter fram små skärvor av hopp.

– Mot Tyskland kommer få förvänta sig att vi ska föra matchen. Här kan vi vara ett stabilt lag. Marika Domanski Lyfors påminde mig om att EM 2001 spelade Sverige första och sista matchen mot Tyskland. Det tyckte jag var ganska trevligt. Man får leta upp sådana saker.

Året hon pratar om föll Sverige mot Tyskland med 3–1 i premiären för att ändå ta sig till final. Och förlora mot tyskorna igen.

Tyskorna har stor respekt

Givetvis vill Pia Sundhage chocka OS-guldmedaljörerna i Breda den 17 juli, men skulle det bli en tionde raka förlust finns fortfarande bra chanser att gå vidare, då två av fyra lag avancerar och både Italien och Ryssland är betydligt lägre rankade.

– Vi har två chanser till att ta poängen, så vi har det i egna händer oavsett vad som händer i första matchen, säger Sundhage.

Vi får inte glömma att vända på perspektivet. När Sportbladet pratar med Tysklands förbundskapten Steffi Jones påpekar hon att Sverige är en svår lottning för dem också. Trots nio raka mästerskapssegrar mot Blågult fanns betydligt enklare motstånd att få.

– Vi är en av favoriterna i EM, men det är Sverige också, säger hon.

"Hon har en trollerilåda"

Är Pia Sundhage lätt att kartlägga?

– Nej, nej, nej. Hon gör saker som du inte kan förutse. Hon är en strålande tränare, jag har känt henne så länge och tycker alltid att det är spännande att se vad hon ska fram ur sin trollerilåda.

Jones tar ett par ackord i luften, för att illustrera att det finns likheter mellan hur Sundhage leder sina lag och spelar gitarr.

– Hon varierar sig. Hon kan reagera på alla motståndarens drag. Vi får se hur det blir.

ARTIKELN HANDLAR OM