Efter skrällguldet: ”Hade det på känn”

avSimon Bank

KÖPENHAMN. Hon vann ett guld överlägset, hon vann ett guld med en hundradel och hon vann ett guld med sina lagkamrater.
Överraskad, Sarah Sjöström?
 – Nej, jag hade på känn att vi kunde vinna lagkappen, men det ville jag inte säga till de andra…

Foto: TT

Klockan har hunnit ticka iväg en bra bit när Sarah Sjöström till slut hinner ta sig tid att summera sitt märkliga kortbane-EM, det som började lite hackigt och slutade med tre guldmedaljer på hundra magiska minuter.

– Det var ju ett superbra avslut på EM. extra kul att avsluta så här bra, och så lagkappen, det var nog inte många som hade förväntat sig, säger hon.

Ja, och sedan konstaterar hon alltså att hon själv haft en känsla av att det skulle sluta precis så sensationellt.

– När jag kollade lite tider på vad de andra kunde göra så tänkte jag att om alla simmar så snabbt de kan så skulle vi vinna, säger hon.

”Det sjukaste jag varit med om”

Nu är det väldigt sällan som simfinaler följer matematiska formler, men om man hade gjort en införanalys av vad som krävdes för att Sverige skulle vinna EM-finalen på 4x50 meter medley så hade den sett ut så här:

•17-åriga mästerskapsdebutanten Hanna Rosvall var tvungen att kapa en halvsekund jämfört med sitt försöksheat på ryggsträckan.

•Sophie Hansson (bröstsim) och Michelle Coleman (frisim) var tvungna att kapa minst lika mycket.

•Sarah Sjöström var tvungen att simma EM-guldsnabbt på sin fjärilsträcka.

Ja, och det var ju precis så det blev.

– Direkt efter försöken sa de att ”du får förtroendet i kväll igen” och då bara (gör korstecknet över bröstet), jag blev så glad. Jag ville så gärna simma i ett lag, för jag kommer från en så liten klubb där vi aldrig simmar lag. Det är riktigt stort, ingen är gladare än mig. Jag ska dansa hela natten…, säger Hanna Rosvall.

Vad betyder det för dig att du lyckas simma så snabbt, i ett så skarpt läge?

– Det är det sjukaste jag varit med om, och en sådan boost. Jag vill hem och träna och göra allt rätt, så att jag får vara med om det här igen.

”Jag är i chock”

Sophie Hansson simmade upp laget från sjätte till tredje plats på sin sträcka, och med 24,27 (en halvsekund under Ranomi Kromowidjojos guldtid individuellt) simmade Sarah Sjöström upp laget i ledning.

Kvar var Michelle Coleman, som inte hade en aning om att hon gick ut i ledning. Som fick en krånglig växling. Och som inte hade en aning om att hon var först i mål.

– Jag är i chock. Jag tänkte att det kanske var medalj, sen såg jag en etta. Vilket avslut! Vilket finalpass! säger hon.

Efter tre guld på en kväll, och sex EM-medaljer totalt, kan Sarah Sjöström åka till Sydafrika på semester med gott samvete på tisdag.

Hon har bara en tävling kvar först: Södertörns klubbmästerskap avgörs ju på måndagen.

Vad simmar du där?

– Hundra bröstsim och femtio meter frisim, så om någon vill komma och kolla så finns jag i Torvalla simhall.

Vad tror du om dina chanser?

– Alltså, jag tror att det blir väldigt svårt att vinna 100 meter bröstsim om jag ska vara helt ärlig. Jag tror att jag vinner de första 25, garanterat. Men vi har ju en tjej som heter Emelie Fast, och jag vet inte om hon är för ung (13 år) för att simma i samma heat.

ARTIKELN HANDLAR OM